Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

nov. 19, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte protopop Dan Haiduc a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, din anul 2023.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Vasile-Dorin Roșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o icoană.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Plesca.

Localitatea Plesca este situată la poalele Măgurii Priei și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Cizer, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1471. Între anii 1554-1808 satul nu mai este menționat în documente, cel mai probabil ca urmare a faptului că acesta a fost distrus în timpul deselor invazii turco-tătare.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, menționăm faptul că în primăvara anului 1925 s-a început construirea bisericii din Plesca, în data de 15 noiembrie s-au sfințit și s-au așezat crucile pe noul lăcaș de cult, la acest eveniment participând peste 2.000 de persoane, iar în data de 26 august 1928, în urma finalizării lucrărilor de edificare și de înfrumusețare a bisericii, lăcașul de cult a fost sfințit.

În vara anului 2012, după executarea unor lucrări complexe de reînnoire a bisericii, lucrări efectuate sub coordonarea Preacucernicului Părinte Florin Botofan și prin jertfelnicia bunilor credincioși, lăcașul de cult a fost resfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorin Roșan a fost numit preot al Parohiei Plesca, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și ridicarea unei capele mortuare.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...