Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

nov. 19, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte protopop Dan Haiduc a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, din anul 2023.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Vasile-Dorin Roșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o icoană.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Plesca.

Localitatea Plesca este situată la poalele Măgurii Priei și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Cizer, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1471. Între anii 1554-1808 satul nu mai este menționat în documente, cel mai probabil ca urmare a faptului că acesta a fost distrus în timpul deselor invazii turco-tătare.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, menționăm faptul că în primăvara anului 1925 s-a început construirea bisericii din Plesca, în data de 15 noiembrie s-au sfințit și s-au așezat crucile pe noul lăcaș de cult, la acest eveniment participând peste 2.000 de persoane, iar în data de 26 august 1928, în urma finalizării lucrărilor de edificare și de înfrumusețare a bisericii, lăcașul de cult a fost sfințit.

În vara anului 2012, după executarea unor lucrări complexe de reînnoire a bisericii, lucrări efectuate sub coordonarea Preacucernicului Părinte Florin Botofan și prin jertfelnicia bunilor credincioși, lăcașul de cult a fost resfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorin Roșan a fost numit preot al Parohiei Plesca, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și ridicarea unei capele mortuare.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Duminică, 28 ianuarie 2024, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au desfășurat lucrările ședințelor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte...