Liturghie Arhierească în biserica din incinta Unității Militare din Şimleu Silvaniei

oct. 29, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 29 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Unității Militare 01468 din Şimleu Silvaniei, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezența cadrelor militare, în frunte cu domnul colonel Daniel-Ion Gogoiescu, locțiitor al comandantului Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, a personalului civil angajat și a numeroșilor credincioși din Șimleu Silvaniei care, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, participă, aici, la sfintele slujbe.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte Ioan-Adrian Crâșmar, preot militar al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură. De asemenea, domnul colonel Daniel-Ion Gogoiescu i-a dăruit Preasfințitului Părinte Petroniu o icoană.

Părintele Ioan Crâşmar, preotul militar al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă, amenajată în incinta bibliotecii, urmând, ca mai apoi, să se purceadă la ridicarea unei biserici din lemn. Aceasta a prins contur, în mod special, cu sprijinul material al cadrelor militare, care, lunar, au contribuit, din propriul salariu, pentru construcția lăcașului de cult, astfel încât, în anul 2011 lucrările de edificare a bisericii au fost finalizate. Lăcașul de cult a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 3 iulie a anului 2011, în prezența cadrelor militare şi a personalului civil angajat, a oficialităților județene și locale, dar și a credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei.

Între anii 2021-2022, în urma extinderii bisericii pe o lungime de 13 m și pe o lățime de 5,3 m și a edificării pe structură de lemn, au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, pe bolta bisericii s-au aplicat picturi imprimate pe plexiglas, stâlpii de susținere au fost sculptați în lemn de brad, s-a realizat sistemul de încălzire pe calorifere, s-au montat geamuri, pe care s-au aplicat scene biblice, uși de acces, un candelabru și candele cu unul sau mai multe brațe și s-au confecționat bănci din lemn de tei. În exterior soclul lăcașului de cult a fost placat cu gresie, acoperișul s-a învelit cu draniță, s-au turnat și s-au placat cu gresie scările de acces spre biserică. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate lucrările efectuate au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Petroniu în data de 30 octombrie 2022.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...