Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Tihău

oct. 22, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 22 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Tihău, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh Augustin Sălăjan a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o icoană.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Tihău.

Satul Tihău este o veche aşezare rurală din inima Transilvaniei, care datează încă din vremea stăpânirii romane în Dacia, pe meleagurile acestei localități păstrându-se urmele unui castru roman, acest loc constituind, practic, cel mai nordic punct al limesului Imperiului Roman.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în anul 1803 a fost confirmată existenţa unei parohii cu o biserică de lemn, pusă sub ocrotirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care a fost renovată în perioada 1873-1894, în timpul păstoririi preotului Alexiu H. Costea.

În anul 1929, sub păstorirea preotului Alexandru Nossa, s-au inițiat lucrările de edificare a unui nou lăcaș de cult, care să fie pus sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în conformitate cu planul arhitectului jibouan Florian Sici, ridicarea bisericii fiind finalizată în anul 1940.

Începând cu anul 1996, Preacucernicul Părinte Augustin Sălajan a fost numit preot al Parohiei Tihău, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și edificarea unei case parohiale și a unei capele mortuare. Astfel, în anul 2005 a fost introdus gazul metan și încălzirea în pardoseală. Biserica a fost dotată cu geamuri termopan, pereții exteriori ai acesteia au fost zugrăviți, iar acoperișul a fost schimbat. În paralel cu lucrările efectuate la lăcașul de cult s-a construit și casa parohială. În anul 2010, s-a finalizat restaurarea picturii bisericii, iar în anul 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit lăcașul de cult și a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...