Târnosirea bisericii din Parohia Sici

oct. 15, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 15 octombrie 2023, credincioșii Parohiei Sici au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica parohiei a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Benesat, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Bogdan-Cosmin Oros.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Ciprian-Aurelian Neica, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Sici este situată între două dealuri și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Pericei, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1259. Denumirea acesteia este legată de existența unei proprietare de pământ, numită Sicila.

Potrivit unei legende, formarea satului Sici s-a datorat prezenței tăietorilor de lemne veniți pe aceste meleaguri din localitățile Târgu Lăpuș (jud. Maramureș) și Scărișoara (jud. Alba) pentru defrișarea unor păduri din zonă, unii dintre ei stabilindu-se în această localitate.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în Parohia Sici există două biserici. Astfel, primul lăcaș de cult a fost edificat în anul 1808, din piatră de arină, adusă cu carele cu boi din valea Borlii, însă datorită faptului că acesta a fost construit într-un loc mlăștinos, a fost în permanență umed și plin de mucegai și igrasie, în ultimii ani fiind necesare tot mai multe lucrări de întreținere. Drept urmare, s-a luat decizia construirii unei noi biserici de zid.

Începând cu anul 2000, Preacucernicul Părinte Ciprian-Aurelian Neica a fost numit preot al Parohiei Sici, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau edificarea unui nou lăcaș de cult. Astfel, în anul 2005 s-a sfințit piatra de temelie a noii biserici. Între anii 2009-2010, Preacucernicul Părinte Ciprian-Aurelian Neica, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, a ridicat sfânta biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Parohia Sici, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Între anii 2010-2023 s-au realizat următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost tencuit, gletuit și pictat în tehnica tempera, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, s-a realizat instalația electrică, s-au montat geamuri, uși de acces, candelabre și aplice pentru iluminat, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei, au fost instalate sistemul de încălzire și cel de sonorizare și s-au achiziționat mobilier bisericesc, tetrapoade, bănci și un clopot. În exterior biserica a fost tencuită cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din țiglă metalică, s-au montat jgheaburi și burlane, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, s-au turnat scările de acces spre biserică, au fost montate două troițe și a fost ridicat gardul de împrejmuire al lăcașului de cult din marmură. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă...

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...