Resfințirea bisericii din Parohia Tusa

oct. 8, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 8 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Tusa, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului, iar mai apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Călin Vereș Pop o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Localitatea Tusa aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Sâg şi este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1341, ca sat românesc, aparținând Cetății Valcău.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în Parohia Tusa există două biserici. Astfel, lăcașul de cult de lemn a fost datat în jurul anului 1700 și potrivit localnicilor a fost adus din localitatea Șeredeiu (Comuna Horoatu Crasnei), în prezent, acesta făcând parte din patrimoniul universal și fiind declarat monument istoric. Cea de-a doua biserică este de zid, piatra de temelie a acesteia fiind sfințită în anul 1990. În data de 21 septembrie 1997, noul lăcaș de cult a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan al Oradiei, fiind pus sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Începând cu anul 1998, Preacucernicul Părinte Călin Vereș Pop a fost numit preot al Parohiei Tusa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, în ceea ce privește lăcașul de cult, între anii 2019-2023 au fost realizate următoarele lucrări: în interior baza pereților a fost tencuită cu tencuială decorativă mozaicată, s-a turnat șapa de beton, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și cel de sonorizare, padimentul din pronaos, naos și altar a fost acoperit cu gresie, iar cel din cafas cu scândură lăcuită, s-au montat geamuri, uși de acces și candelabre, s-au confecționat Sfântă Masă, tron arhieresc, tetrapoade, strană, bănci și scaune din lemn de tei și s-a achiziționat mobilier bisericesc. În exterior pereții lăcașului de cult au fost reparați și vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a schimbat tabla de pe acoperiș, s-au montat crucile și s-au prelungit streșinile, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar placat cu pavaj, s-au placat cu marmură scările de acces spre lăcașul de cult, a fost refăcut gardul de împrejmuire al bisericii, s-au montat porțile din fier forjat și sistemul de iluminare al lăcașului de cult pe timp de noapte, a fost edificată o anexă, iar curtea bisericii a fost amenajată. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai 2024, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...