Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

sept. 24, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 24 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bizușa, filie a Parohiei Luminișu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul hramurile „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou”, în prezența unui mare număr de credincioși.

După sfințirea lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, pe un podium amenajat în vecinătatea lăcașului de cult, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele Mihai Bâlc, fost paroh al Parohiei Luminișu, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului, mai ales în contextul edificării bisericii din această mică localitate.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Alin Zegrean, actualul paroh al Parohiei Luminișu, o diplomă de apreciere, pentru eforturile depuse la înfrumusețarea lăcașului de cult. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de edificare și de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică, între care îl menționăm pe Preacucernicul Părinte Gavril Chirilă, ctitorul acestei biserici, distins pentru jertfa sa și cu „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție acordată preoților din Biserica Ortodoxă Română, precum și cu Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului.

În continuare, Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc a mulțumit Preasfinției Sale pentru toată susținerea și pentru încrederea acordată, precum și pentru distincția primită și a prezentat, punctual, felul în care s-au derulat lucrările de construire și de înfrumusețare a lăcașului de cult.

De asemenea, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Bizușa aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Ileanda şi este situată, pe Valea Someșului, în partea de nord-est a judeţului Sălaj, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1564, sub numele de „Bwdwspataka”, denumire care provine de la cuvintele maghiare „büdös” (împuțit) și „patak”(pârâu), mai exact de la apele minerale sulfuroase din zonă, care emană un miros urât.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că localnicii nu au avut niciodată un lăcaș de cult. Astfel, între anii 2020-2021, Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia Preacucernicului Părinte Gavril Chirilă și a bunilor credincioşi, a ridicat sfânta biserică cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou” din localitatea Bizușa. Între anii 2021-2022 s-au realizat următoarele lucrări: în interior pereții și bolta au fost izolate cu vată minerală și au fost lambrisate, impregnate cu soluție ignifugă, gletuite și pictate în tehnica acrilic, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu podele, peste care s-a montat mochetă, s-a realizat instalația electrică, s-au montat geamuri, ușă de acces, candelabre și aplice pentru iluminat, au fost instalate sistemul de încălzire și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost placată cu marmură și s-au confecționat iconostas, proscomidiar, tron arhieresc, strane, tetrapoade și axionițe din lemn de stejar. În exterior pereții lăcașului de cult au fost impregnați cu soluție ignifugă, biserica s-a acoperit cu șindrilă, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar și a fost edificat un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Începând cu luna decembrie a anului 2022, Preacucernicul Părinte Alin Zegrean a fost numit preot al Parohiei Luminișu.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...