Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cosniciu de Jos

aug. 27, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 27 august 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Jos, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Adrian-Pavel Medeșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o icoană.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Cosniciu de Jos a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1213, sub denumirea de „villa Coznis” și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Ip.

Cu privire la existența unui lăcaș de cult de lemn în localitate nu există date concrete, însă potrivit afirmațiilor localnicilor se pare că a existat o bisericuță în vechea vatră a satului, aceasta arzând înainte de construirea celei din piatră.

Potrivit informațiilor descoperite în documentele parohiei, în satul Cosniciu de Jos a existat un lăcaș de cult construit din piatră, undeva în jurul anului 1920, însă datorită faptului că numărul credincioșilor a crescut, în anul 1988 s-a luat hotărârea de a se ridica o nouă biserică din cărămidă. Astfel, edificarea acesteia a început în anul 1989, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop, în jurul vechiului lăcaș de cult, la final, biserica veche din interiorul noii construcții fiind dărâmată. Drept urmare, în anul 2004, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Pavel Zdrite, lăcașul de cult de zid, construit în mijlocul satului, a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Adrian-Pavel Medeșan a fost numit preot al Parohiei Cosniciu de Jos, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...