Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cosniciu de Jos

aug. 27, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 27 august 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Jos, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Adrian-Pavel Medeșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o icoană.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Cosniciu de Jos a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1213, sub denumirea de „villa Coznis” și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Ip.

Cu privire la existența unui lăcaș de cult de lemn în localitate nu există date concrete, însă potrivit afirmațiilor localnicilor se pare că a existat o bisericuță în vechea vatră a satului, aceasta arzând înainte de construirea celei din piatră.

Potrivit informațiilor descoperite în documentele parohiei, în satul Cosniciu de Jos a existat un lăcaș de cult construit din piatră, undeva în jurul anului 1920, însă datorită faptului că numărul credincioșilor a crescut, în anul 1988 s-a luat hotărârea de a se ridica o nouă biserică din cărămidă. Astfel, edificarea acesteia a început în anul 1989, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop, în jurul vechiului lăcaș de cult, la final, biserica veche din interiorul noii construcții fiind dărâmată. Drept urmare, în anul 2004, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Pavel Zdrite, lăcașul de cult de zid, construit în mijlocul satului, a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Adrian-Pavel Medeșan a fost numit preot al Parohiei Cosniciu de Jos, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Mai multe

Resfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou

Resfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou

Duminică, 1 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba...

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Duminică, 24 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bizușa, filie a Parohiei Luminișu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul hramurile...

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2023, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...