Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Cristolțel

iul. 9, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 9 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cristolțel, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Ionuț-Ciprian Papiță, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Cristolțel.

Localitatea Cristolțel aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Surduc, fiind atestată documentar înainte de anul 1500, sub numele de „Cristolțul Mic”, în contextul în care satul Cristolțel a aparținut, până în anul 1950, de Comuna Cristolț. Din anul 1930, localitatea a primit denumirea actuală de Cristolțel.

În ceea ce privește semnificația denumirii satului, în Dicționarul Etimologic al localităților din județul Sălaj se menționează explicația marelui lingvist Iorgu Iordan, potrivit căruia toponimele „Cristolț” și „Cristolțel” sunt derivate din tema „Crist-”, avându-se în vedere obiceiul românilor de a ridica cruci în diferite împrejurări.

Prima biserică a satului Cristolțel a fost edificată din lemn, însă nu se cunosc date referitoare la anul construirii acesteia. Vechiul lăcaș de cult a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe lucrări de reparații, dintre care cea mai importantă a avut loc în anul 1899.

În anul 1930 biserica de lemn a fost vândută credincioșilor din satul Poiana Onții, întrucât la Cristolțel s-a început construirea noului lăcaș de cult de zid, pe amplasamentul vechii biserici, fără ca aceasta să fie demolată. Astfel, a fost demontat turnul clopotniței, zidurile noului lăcaș de cult fiind ridicate în jurul vechilor pereți.

Construcția a fost finalizată în anul 1934, an în care a avut loc și sfințirea noii biserici. De-a lungul timpului, s-au derulat mai multe lucrări de întreținere, pictura fiind refăcută, integral, în anul 1982.

Începând cu luna decembrie a anului 2008, Preacucernicul Părinte Ionuț-Ciprian Papiță a fost numit preot al Parohiei Cristolțel, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale, precum și edificarea unei capele mortuare.

 

Mai multe

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...