Trei decenii de la reînvierea Mănăstirii Bârsana

iul. 4, 2023 | Activitatea Ierarhului

Vineri, 30 iunie 2023, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, care este hramul celei mai cunoscute mănăstiri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, din ţară şi chiar din străinătate. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la reînvierea acestei minuni arhitecturale şi duhovniceşti, de la reînvierea ei şi de la primul ei hram, care a fost pus sub ocrotirea Sfinţilor 12 Apostoli de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului. La cele trei decenii de existenţă, un număr de 12 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a Maicilor de la Bârsana, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de Vară, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Din soborul Arhieresc au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Marajureşului şi Sătmarului; Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

În ajunul sărbătorii hramului, la Mănăstirea Bârsana a fost adusă pentru închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului îndurerate de la Mănăstirea Rohia, care s-a salvat singură dintr-un incendiu. Icoana a fost adusă de Părintele Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopie şi stareţul Mănăstirii Rohia şi întâmpinată de cei doi ierarhi maramureşeani şi de Ierarhii care au sosit la mănăstire până la acea oră.

Sosirea icoanei a fost întâmpinată în sunete de toacă şi clopote, de cântări bisericeşti, de la intrarea în curtea mănăstirii, în prezenţa a mulţi credincioşi îmbrăcaţi în frumoase straie de sărbătoare. Icoana a fost aşezată într-un loc special destinat, construit din lemn de brad în specific maramureşean, ca să fie ferit de intemperii şi la care să poată ajunge cu uşurinţă credincioşii pentru închinare.

După sosirea icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Vecernia unită cu Litia, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, şi a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre cei doi Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel.

Soborul de 12 Ierarhi a fost completat de un sobor de 24 de preoţi şi 12 diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Pr. Lect. Univ. Dr. Aurelian Petrică Covaciu.

Încă de dimineaţă devreme, trei procesiuni au înfrumuseţat atmosfera cu cântecele lor cristaline şi ritualul făcut: înconjurarea bisericii de trei ori, urmate de trecerea prin incinta mănăstirii, ceea ce a creat o atmosferă feerică. Este vorba de procesiunea Parohiei Bârsana centru, cu peste 120 de copii şi adulţi, cu coratorii împreună, în frunte cu preotul paroh Marcel Oprişan, Procesiunea din Bârsana Valea Muntelui, în frunte cu părintele Marius Bizău şi un număr important de copii, şi Parohia Strâmtura Valea Satului, cu preotul Călin Vasile Şimon, cu peste 30 de copii.

Între credincioşi s-au aflat deputatul Gabriel Valer Zetea, membru în Adunarea Naţională Bisericească, deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Naţională Bisericească, prefectul Rudolf Stauder al Maramureşului, subprefectul de Maramureş Fiorela Crina Chilat, primarul Cătălin Cherecheş împreună cu mama sa, Dr. Cherecheş Viorica, şi logodnica, Primarul Teodor Ştefanca al Bârsanei, chestor principal de poliţie Valentin Minoiu, director general adjunct în Direcţia Generală de Management al Resurselor Umane, Col. Sebastian Cliţan, comandantul Comandamentului de Jandarmerie Cluj, alţi mulţi oficiali din judeţ şi din afara lui, părinţi stareţi şi maici stareţe de la Mănăstirile din Episcopie şi din alte eparhii, monahi şi monahii şi peste 15.000 de credincioşi de pe Valea Izei, Vişeului, Marei şi din tot Maramureşul şi chiar din afara lui.

Un vast şi duhovnicesc cuvânt de învăţătură a rostit Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei pornind de la Sfânta Evanghelie de la Ioan, capitolul 15, versetul 16, şi de la Matei, 28, versetele 19 şi 20, şi a vorbit despre râvna celor 12 Apostoli:

Momentul aniversar a început cu citirea Actului Aniversar de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în care este cuprinsă istoria adevărată a acestui sfânt locaş de închinare.

În încheierea momentului aniversar, amintim că fiecare Ierarh a primit în dar din partea Mănăstirii Bârsana câte un rând de veşminte arhiereşti cu motive de pe cămăşile maramureşene, cu care au slujit, câte o plachetă aniversară şi o monografie-album cu Mănăstirea Bârsana.

Maica stareţă a fost distinsă de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul”, iar maica stavroforă Emanuela, economa sfântului locaş, a primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” cu şnur albastru. Celelalte monahii au primit şi ele plachete şi distincţii aniversare.

Profesorul Octavian Ciocşan, pictor restaurator, a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” pentru lucrările realizate la mănăstire.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost distins de către primarul Toader Ştefanca şi Consiliul Local cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Bârsana. Maica stareţă a primit din partea comunei o distincţie de excelenţă.

O distincţie a primit maica stareţă Filofteia Oltean şi din partea Parlamentului României, înmânată de deputatul Gabriel Zetea.

Medicul Cherecheş Viorica şi fiul său, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, i-au oferit maicii stareţe un clopot, cu care să cheme la rugăciune cât mai multă lume. Tatăl primarului, Dorel Cherecheş, este considerat unul din ctitorii mănăstirii, iar familia Cherecheş este foarte apropiată de această mănăstire.

Mai multe

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă...

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...