Duminică, 25 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Sălățig, filie a Parohiei Bulgari, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.
La finalul Dumnezeștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Traian-Dorin Pop, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, a mai fost acordată o diplomă de apreciere epitropului bisericii, pentru implicarea în lucrările efectuate la lăcașul de cult. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție.
În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit un monument al eroilor Comunei Sălățig, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei străbune în cadrul celor Două Războaie Mondiale.
Totodată, Preasfinția Sa a sfințit și capela mortuară din localitate, ridicată de Primăria Comunei Sălățig.
Localitatea Sălățig a fost atestată documentar, pentru prima dată, în secolul al XIV-lea, mai exact în anul 1329. Potrivit tradiției locale, pe vremuri, în apropierea locului unde astăzi se află lacul de acumulare de pe valea Şandrei exista un sat, cu numele Şandra. Fiind atacaţi de tătari, localnicii s-au refugiat în pădurile din apropiere, despărţindu-se în două tabere. Ca urmare a acestui fapt, fiind nevoiţi să vieţuiască în pădure, fiecare dintre cele două grupuri de fugari au format câte o nouă localitate, respectiv Sălăţig și Mineu.
Actuala biserică a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a luat ființă începând cu anul 1949, când a fost sfințită piatra de temelie, lucrările extinzându-se pe parcursul mai multor ani, datorită numărului mic de credincioși din această localitate.
După venirea vrednicului preot Emil-Traian Nechita, în anul 2011, s-au realizat următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost pictat în tehnica tempera, iconostasul a fost restaurat și împodobit cu icoane noi, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, pardoseala a fost vopsită și acoperită cu mochetă, băncile au fost recondiționate și vopsite, în pronaosul bisericii a fost amenajată o cameră pentru spovedanie, pridvorul lăcașului de cult a fost placat cu gresie, iar stâlpii de susținere ai acestuia au fost îmbrăcați în faianță. În exterior, soclul bisericii a fost recondiționat și vopsit cu vopsea lavabilă, terasa de la intrarea în lăcașul de cult a fost pavată cu piatră decorativă, s-a vopsit gardul de împrejmuire al bisericii și au fost amenajate două clădiri anexe. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Începând cu anul 2021, Preacucernicul Părinte Traian-Dorin Pop a fost numit preot al Parohiei Bulgari, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericilor din cele două localități.