Proiectul „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” Festivalul județean de pricesne și cântece patriotice

iun. 12, 2023 | Știri

În luna octombrie a anului 2022 cu binecuvantarea Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului a fost demarat proiectul „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” de către Inspectoratul Școlar Județean prin domnul Vasile Bulgărean, inspector școlar general, doamna Mioara Gudea, inspector școlar de Religie, în colaborare cu Episcopia Sălajului reprezentată prin Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, precum și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău reprezentat prin    Preacucernicul Părinte Călin Ciurbe, director al liceului și domnul Florin Lazăr, profesor de Discipline teologice.

Activitățile din cadrul proiectului au debutat în luna decembrie cu festivalul de colinde „Colindă-ne, Doamne” de la Parohia ortodoxă „Sf. Ștefan” din Zalău, iar în luna aprilie a avut loc Simpozionul religios „Predanii Ortodoxe” care s-a desfășurat la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău. Pe parcursul anului școlar au existat mai multe activități locale realizate în urma colaborării dintre profesorii de Religie și preoții din Episcopia Sălajului între care amintim acțiuni de voluntariat, serbări religioase, participări la slujbe și activități de promovare a misiunii creștine.

În data de 5 iunie 2023 a avut loc ultima activitate a proiectului sus-amintit prin Festivalul județean de pricesne și cântece patriotice care a avut loc în trei localitați, în funcție de protopopiatele pe raza cărora sunt situate școlile în care învață elevii participanți. Astfel, protopopiatul Zalău a avut gazdă Parohia Ortodoxă „Pogorârea Duhului Sfânt” din Zalău, protopopiatul Jibou Parohia Ortodoxă „Sf. Prooroc Daniel” din Jibou, iar protopopiatul Șimleu Silvaniei Parohia Ortodoxă „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei.

Parohia Ortodoxă „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul Porolissum  a fost înfrumusețată prin mulțimea de copii, elevi de toate vârstele, părinți, bunici și dreptmăritori creștini veniți să participe și să asculte minunatele cântece ale elevilor pregătiți de profesori de Religie și preoți. Soliști, grupuri vocale sau coruri de copii, cu toții au slăvit numele lui Dumnezeu și dragostea de țară prin cântări variate care au sensibilizat inimile ascultătorilor.

Festivalul a început cu intonarea imnului de stat de către elevii Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău după care gazda festivalului, părintele paroh Claudiu Nechita a rostit un cuvânt de bun-venit. Apoi, doamna Mioara Gudea, inspector școlar de Religie, a prezentat proiectul „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă”, invitând pe frații Damian și David Chirilă să deschidă cântarea din cadrul acestui festival. Au urmat 165 de elevi din 17 școli din Municipiul Zalău, Bocșa, Buciumi, Cehu Silvaniei, precum și de la parohii precum Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” Zalău (Unitatea Militară), Școala Parohială Ortelec Zalău și Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Zalău.

Munca, talentul și strădania elevilor, profesorilor și preoților îndrumători au fost răsplătite de Episcopia Sălajului prin oferirea de diplome și icoane pentru toți participanții prin reprezentanții săi, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural și Preacucernicul Părinte Ioan-Sergiu Gaga, inspector pentru cateheză parohială. De asemenea, profesorii îndrumători ai grupurilor de copii au primit diplome din partea Preasfințitului Părinte Petroniu prin doamna inspector Mioara Gudea, iar preoții îndrumători prin Părintele consilier Mihai Dobocan.

Un moment plin de încărcătură emoțională l-a oferit Părintele consilier Mihai Dobocan care a încântat auditoriul prin priceasna „Mamă” de Traian Dorz și cântecul patriotic „Măi, Ardeal”.

În încheiere a luat cuvântul domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj care a felicitat gazdele și organizatorii pentru frumosul eveniment.

La Șimleu Silvaniei au participat la același festival un număr de 60 de elevi în Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Șimleu Silvaniei. Gazda evenimentului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Taloș, iar coordonatorul catehetic al activității desfășurate a fost Părintele profesor Pop Marius. Au cântat 60 de elevi din 8 școli, fiind coordonați și pregătiți de preoții și profesorii lor. Aceștia s-au deplasat din localități aparținătoare protopopiatului ortodox Șimleu Silvaniei precum: Șimleu Silvaniei, Valcău de Jos, Valcău de Sus, Lazuri, Cerișa, Nușfalău, Boian (Cizer), Mal și Bănișor.

La Jibou, au participat un număr de 150 de copii și tineri la Parohia Ortodoxă „Sf. Prooroc Daniel”. Gazda evenimentului a fost Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, reprezentând 9 parohii ( Jibou I, Jibou ll, Cuceu, Cristoltel, Galgau-Almas, Surduc, Lemniu, Bălan, Turbuta) și 3 instituții școlare (Liceul Teoretic Ion Agârbiceanu,  Clubul copiilor și Liceul Tehnologic Octavian Goga). De asemenea au interpretat  individual soliștii: Antonia Roman, Jibou l,  Alexandru Sav, Jibou ll, și Pop Nectaria, Liceul Octavian Goga.

Mai multe

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Marți, 18 iunie 2024, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii...

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Peceiu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...