Resfințirea bisericii din Parohia Doh

iun. 11, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 11 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Doh, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Dorel Tulbure o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Doh este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Măeriște.

Prima atestare documentară a localității provine din anul 1338, când satul apare sub numele de Doh.

În ceea ce privește viața spirituală din această localitate, menționăm faptul că biserica de piatră a fost construită în anul 1863.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Dorel Tulbure a fost numit preot al Parohiei Doh, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, între anii 2022-2023 au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, stranele, băncile și tetrapoadele au fost sculptate în lemn de stejar, s-a confecționat mobilierul bisericesc din lemn de tei, ușa de la intrarea în lăcașul de cult a fost reparată și vopsită, s-au confecționat din fier forjat scările de acces în cafas, iar balconul a fost îmbrăcat în lambriuri. În exterior s-a executat sistemul de drenaj al fundaţiei, pereții bisericii au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a reparat și s-a vopsit acoperișul, platoul din fața lăcașului de cult a fost betonat, s-au turnat scările de acces spre biserică și s-au dotat cu rampă, iar gardul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Resfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou

Resfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou

Duminică, 1 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba...

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Duminică, 24 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bizușa, filie a Parohiei Luminișu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul hramurile...

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2023, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...