Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Motiș

mai 7, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 7 mai 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Motiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Gheorghe-Ovidiu Druță, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Motiș.

Satul Motiș, străveche așezare sălăjeană, situat între județele Maramureș și Satu-Mare și la poalele Culmii Codrului, este menționat, în documentele de epocă, ca fiind o așezare locuită de români, care datează din anul 1387, sub denumirea de „villa olachalis Mutos”.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, menționăm faptul că, în anul 1733, locuitorii din Motiș și-au construit o biserică din lemn. Ulterior, ca urmare a creșterii numărului populației, motișenii au fost nevoiți să-și ridice o nouă biserică din piatră, mult mai încăpătoare. Cărămida și piatra au fost aduse de la grofii din Hodod, în schimbul multor zile de lucru, iar lemnul de lucru necesar a fost adus din pădurea satului. Edificarea lăcașului de cult, în formă de navă, a fost finalizată în anul 1840.

De-a lungul timpului, lăcașului de cult i-au fost făcute numeroase reabilitări. Astfel, în anul 1957 s-a făcut o reparaţie capitală a acestuia: s-a turnat șapa de beton, s-au tencuit pereţii şi s-au întărit stâlpii de susţinere ai iconostasului. La finalul acestor lucrări, biserica fost sfinţită. Între anii 1972-1973, gletul de pe pereții lăcașului de cult a fost vopsit în ulei. În anul 1979 s-a realizat reparația acoperişului, acesta fiind învelit, în totalitate, cu tablă galvanizată, iar în anii 1983- 1984 biserica a fost pictată. De asemenea, între anii 2010-2013, s-au înlocuit geamurile metalice cu geamuri termopan, s-a repictat lăcașul de cult și s-au revopsit pereții exteriori ai bisericii. Astfel, în data de 13 octombrie 2013, lăcașul de cult a fost resfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2016, Preacucernicul Părinte Gheorghe-Ovidiu Druță a fost numit preot al Parohiei Motiș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale, precum și edificarea unei capele mortuare.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...