Cercul pedagogic al profesorilor de Religie din Sălaj și Simpozionul „Predanii ortodoxe” din cadrul proiectului „Binecuvântări prin cuvânt, rugă și faptă”

apr. 26, 2023 | Știri

Marți, 25 aprilie 2023, Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău a fost gazda a două evenimente importante prevăzute în calendarul educațional.

În primul rând a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de Religie. În cadrul acestuia, programul a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din cadrul liceului, la care am avut privilegiul de a avea în mijlocul nostru invitați de seamă: Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Arhidiacon Bartolomeu Trofin, consilier cu misiunea și protocolul în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ioan Gaga, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhidiacon Sabou Codruț, consilier cu patrimoniul în cadrul Episcopiei Sălajului, doamna inspector de specialitate Mioara Gudea și doamna inspector pentru resurse umane Claudia Boha.

După slujba de Te Deum profesorii de Religie împreună cu preoții au continuat activitatea în sala multimedia a liceului nostru unde, după cuvântul de bun venit al Preacucernicului Părinte Director Călin-Radu Ciurbe, al doamnei inspector Mioara Gudea și al Părintelui consilier Mihai Dobocan, au fost înmânate diplome de excelență pentru profesorii de Religie care au excelat în pregătirea elevilor la Olimpiada de Religie și au avut elevi reprezentanți ai județului Sălaj la faza națională a competiției. De asemenea s-au dat diplome de merit pentru toți profesorii implicați în desfășurarea Olimpiadei de Religie (faza județeană) și care au avut elevi participanți la această fază pe județ.

Al doilea eveniment a constat în Simpozionul „Predanii ortodoxe” din cadrul proiectului „Binecuvântări prin cuvânt, rugă și faptă” demarat de Inspectoratul Școlar Județean, Episcopia Sălajului, Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău și Casa Corpului Didactic, în luna noiembrie a anului trecut, proiect inclus în Calendarul Activităților Educative Județene. Simpozionul a constat în prelegerea Preacucernicului Părinte Arhidiacon Ioan Torcoș, secretar eparhial al Episcopiei Sălajului și profesor al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău. Acesta a susținut prelegerea „Viața de după moarte și importanța sufletului – teologie comparată”, dezvoltând o teologie comparată și parcurgând un fir narativ sinuos prin ramuri ale științei, tehnologiei, umanismului și religiilor lumii. Tot în cadrul acestui simpozion profesorii de Religie ortodoxă au pregătit lucrări științifice care vor fi publicate în revista editată de Casa Corpului Didactic în numărul următor al revistei.

În ultima parte a cercului pedagogic a luat cuvântul Preacucernicului Părinte inspector Ioan Gaga care a felicitat profesorii de Religie pentru activitatea lor și a încurajat colaborarea dintre profesori și parohiile din proximitatea școlilor pentru o bună formare duhovnicească a elevilor.

Întâlnirea teologică s-a încheiat cu frumoasa surpriză a vizitei Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Brașov, respectiv două autocare de elevi însoțiți de Preacucernicul Părinte Director Ionuț Pop, care a fost director al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, înainte să se transfere în Brașov, bucuria revederii încununând după-amiaza teologică și ziditoare de suflet pe care am trăit-o.

Felicitări tuturor celor implicați și Dumnezeu să binecuvânteze pe toți dascălii ce lucrează în ogorul lui Hristos!

Hristos a înviat!

 

 

Mai multe

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Dimineața, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, cu...