Cercul pedagogic al profesorilor de Religie din Sălaj și Simpozionul „Predanii ortodoxe” din cadrul proiectului „Binecuvântări prin cuvânt, rugă și faptă”

apr. 26, 2023 | Știri

Marți, 25 aprilie 2023, Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău a fost gazda a două evenimente importante prevăzute în calendarul educațional.

În primul rând a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de Religie. În cadrul acestuia, programul a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din cadrul liceului, la care am avut privilegiul de a avea în mijlocul nostru invitați de seamă: Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Arhidiacon Bartolomeu Trofin, consilier cu misiunea și protocolul în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ioan Gaga, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhidiacon Sabou Codruț, consilier cu patrimoniul în cadrul Episcopiei Sălajului, doamna inspector de specialitate Mioara Gudea și doamna inspector pentru resurse umane Claudia Boha.

După slujba de Te Deum profesorii de Religie împreună cu preoții au continuat activitatea în sala multimedia a liceului nostru unde, după cuvântul de bun venit al Preacucernicului Părinte Director Călin-Radu Ciurbe, al doamnei inspector Mioara Gudea și al Părintelui consilier Mihai Dobocan, au fost înmânate diplome de excelență pentru profesorii de Religie care au excelat în pregătirea elevilor la Olimpiada de Religie și au avut elevi reprezentanți ai județului Sălaj la faza națională a competiției. De asemenea s-au dat diplome de merit pentru toți profesorii implicați în desfășurarea Olimpiadei de Religie (faza județeană) și care au avut elevi participanți la această fază pe județ.

Al doilea eveniment a constat în Simpozionul „Predanii ortodoxe” din cadrul proiectului „Binecuvântări prin cuvânt, rugă și faptă” demarat de Inspectoratul Școlar Județean, Episcopia Sălajului, Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău și Casa Corpului Didactic, în luna noiembrie a anului trecut, proiect inclus în Calendarul Activităților Educative Județene. Simpozionul a constat în prelegerea Preacucernicului Părinte Arhidiacon Ioan Torcoș, secretar eparhial al Episcopiei Sălajului și profesor al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău. Acesta a susținut prelegerea „Viața de după moarte și importanța sufletului – teologie comparată”, dezvoltând o teologie comparată și parcurgând un fir narativ sinuos prin ramuri ale științei, tehnologiei, umanismului și religiilor lumii. Tot în cadrul acestui simpozion profesorii de Religie ortodoxă au pregătit lucrări științifice care vor fi publicate în revista editată de Casa Corpului Didactic în numărul următor al revistei.

În ultima parte a cercului pedagogic a luat cuvântul Preacucernicului Părinte inspector Ioan Gaga care a felicitat profesorii de Religie pentru activitatea lor și a încurajat colaborarea dintre profesori și parohiile din proximitatea școlilor pentru o bună formare duhovnicească a elevilor.

Întâlnirea teologică s-a încheiat cu frumoasa surpriză a vizitei Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Brașov, respectiv două autocare de elevi însoțiți de Preacucernicul Părinte Director Ionuț Pop, care a fost director al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, înainte să se transfere în Brașov, bucuria revederii încununând după-amiaza teologică și ziditoare de suflet pe care am trăit-o.

Felicitări tuturor celor implicați și Dumnezeu să binecuvânteze pe toți dascălii ce lucrează în ogorul lui Hristos!

Hristos a înviat!

 

 

Mai multe

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Târnosirea bisericii din localitatea Bizușa

Duminică, 24 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bizușa, filie a Parohiei Luminișu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul hramurile...

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2023, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Prezență Arhierească în Parohia Fântânele-Rus

Prezență Arhierească în Parohia Fântânele-Rus

Duminică, 3 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fântânele-Rus, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei,...