Buna Vestire, hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. ÎPS Andrei a aniversat 12 ani de la întronizare

mart. 26, 2023 | Activitatea Ierarhului

Cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ajunul Praznicului Bunei Vestiri, vineri seara, 24 martie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Pavecernița Mare unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul slujbei, Episcopul Nicodim a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea Praznicului Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii neamului omenesc. De asemenea, ierarhul a afirmat că „Maica Domnului este model de împlinire a poruncilor lui Dumnezeu și, prin smerenie, rămâne un exemplu pentru noi”.

Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și, la propunerea Preasfințitului Părinte Petroniu, a acordat Crucea Transilvană pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, arhidiaconului Bartolomeu Trofin, consilierul eparhial cu misiunea și protocolul al Episcopiei Sălajului.

La Praznicul Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2023, a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tot în această zi s-au împlinit 12 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit. De asemenea, sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, punea piatra de temelie pentru Catedrala din inima orașului, dar și 90 de ani de la sfințirea acestui important monument de artă românească din centrul capitalei culturale și spirituale a Transilvaniei.

Sărbătoarea Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 17 ani, în anul 2006, a fost reînființată Mitropolia de obârșie ștefaniană, cu denumirea: Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. După moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea mitropolit al Clujului.

Momentul aniversar a fost marcat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de șapte ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI. Alături de Mitropolitul Clujului au slujit: Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, precum și un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și părinți profesori de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu.

La slujbă au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și reprezentanți ai instituțiilor din județele care fac parte din cuprinsul Mitropoliei. Mulți din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de soborul ierarhilor pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii. De asemenea, a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri, spunându-le credincioșilor că „Maica Domnului devine Eva cea nouă, care prin ascultare a reparat greșeala neascultării Evei celei dintâi”. Astfel, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să își însușeasă virtutea ascultării asemenea Preasfintei Fecioare Maria, care a ascultat cuvântul lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un Polihroniu, după care Preasfințitul Părinte Iustin i-a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul Mitropoliei, oferindu-i un aranjament floral și o icoană cu Maica Domnului. Totodată, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o plachetă aniversară.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsare asupra sa și a credincioșilor încredințați spre păstorire, tuturor celor prezenți la hram, dar și tuturor celor ce i-au stat alături în toți acești ani de slujire.

În semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea sa în sprijinirea misiunii Bisericii, Mitropolitul Andrei i-a oferit Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene, de obârșie ștefaniană (Mitropolia de la Feleac, secolul XV) este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea și confirmă faptul că „Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...