Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Zalău

ian. 27, 2023 | Activitatea Ierarhului

Joi, 26 ianuarie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Zalău, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia.

La acest eveniment au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, Domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Domnul Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău și angajații protopopiatului.

După slujba de binecuvântare, Preasfinţia Sa a rostit un scurt cuvânt în care a arătat importanţa lucrării edilitare ce s-a finalizat, greutăţile inerente care au intervenit pe parcursul lucrărilor, dar şi ajutorul lui Dumnezeu, Care a făcut ca toate să fie încununate de un bun sfârşit.

În continuare, Preacucernicul Părinte Florian-Grigore Vid, protopopul Zalăului, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru iniţiativa avută şi pentru sprijinul susţinut acordat în toate etapele procesului de renovare şi modernizare, pentru susţinerea şi îndrumarea de care nu a dus lipsă pe tot parcursul lucrărilor.

Protopopiatul Ortodox Român din Zalău a fost înființat în anul 1948, sub denumirea de Protopopiatul Sălaj I. În același an, Preasfințitul Părinte Valerian, Episcopul Oradiei, a numit și primul protopop ortodox al Zalăului, în persoana Preacucernicului Părinte Liviu Trufaşiu.

La început, sediul Protopopiatului Zalău a funcționat în casa parohială a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău, care deţinea trei camere pentru birouri şi o sală de ședințe la demisol.

În data de 13 iunie 1983, s-a cumpărat cu suma de 310.000 lei actualul sediu al Protopopiatului Zalău, situat pe strada Andrei Şaguna, nr. 6, compus din demisol (care are în componenţă trei camere pentru birouri) și parter (compus din trei spații pentru birouri, o sală de şedinţe şi o cameră de protocol).

Protopopiatul s-a dezvoltat edilitar prin edificarea unei construcţii pe trei nivele (parter, etaj şi mansardă), în continuarea clădirii propriu-zise, spațiile noului edificiu fiind utilizate ca birouri şi anexe.

În data de 25 iunie 1998, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la moartea Mitropolitului Andrei Şaguna, s-a ridicat o statuie a acestuia, în incinta Protopopiatului, care a fost inaugurată într-un ceremonial fastuos, cu participarea a cinci ierarhi (Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, pe atunci Episcop al Harghitei și Covasnei, Preasfințitul Părinte Ioan, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Iustinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului şi Preasfințitul Părinte Iustin, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului).

La acest eveniment au participat oficialităţile locale şi judeţene, conducători de firme şi instituţii şi un numeros public.

Cu această ocazie, strada Florilor, cum era numită înainte, a devenit strada Andrei Şaguna.

Până la înființarea Episcopiei Sălajului în anul 2008, Protopopiatul Ortodox Român din Zalău a aparținut, din punct de vedere jurisdicțional, de Episcopia Oradiei, Bihorului și Sălajului.

În perioada 2018-2022, s-au efectuat lucrări de restaurare și renovare a clădirii protopopiatului, care face parte din patrimoniul monumentelor istorice din România.

Lucrările de restaurare au început în anul 2018, când au fost înlocuite atât geamurile de la fațada clădirii, cât și cele din lateral, totalizând o investiție de 40.000 lei, din care 15.000 lei au reprezentat ajutor din partea Primăriei Municipiului Zalău.

În anul 2019, lucrările au continuat, fiind înlocuit acoperișul clădirii în proporție de 95% (lemnărie, învelitoare, reparat și vopsit ștabloane, jgheaburi și burlane noi), investiția fiind de 35.000 lei.

În anul 2020 lucrările au fost sistate din cauza măsurilor și restricțiilor impuse de autorități în vreme de pandemie.

După instalarea Preacucernicului Părinte Florian-Grigore Vid, ca protopop al Zalăului, în data de 1 septembrie 2021, lucrările de renovare au fost reluate după cum urmează: s-au înlocuit ușile exterioare de la intrare și geamurile de la sala de ședințe, la interior s-au retencuit și finisat pereții și s-au recondiționat pardoselile birourilor și sălii de ședințe, iar la exterior s-au renovat două fațade ale clădirii (s-au desfăcut tencuielile vechi și s-au retencuit pereții, s-au recondiționat ornamentele geamurilor și s-a placat soclul cu piatră naturală), investiția fiind de 255.000 lei, din care 120.000 lei au reprezentat ajutor din partea Consiliului Județean Sălaj (60.000 lei în anul 2021 și 60.000 lei în anul 2022, prin Programul de finanțare „Protecţia monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”) și 20.000 lei din partea Primăriei Municipiului Zalău (în anul 2022).

Din totalul sumei de 330.000 lei investiți, suma de 180.000 lei a fost suportată din fondurile proprii ale Protopopiatului Zalău.

Mai multe

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Marți, 18 iunie 2024, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii...

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Peceiu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...