Liturghie Arhierească în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău

nov. 27, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 27 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe domnul Alin Zegrean, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Luminișu, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Zaha a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

După înființarea Episcopiei Sălajului, în anul 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Petroniu, s-au înființat, în Municipiul Zalău, două noi parohii, pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată grija ridicării bisericii în această parte a Zalăului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.

Piatra de temelie pentru cel mai nou lăcaș de cult din Municipiul Zalău a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Petroniu în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, biserica fiind pusă sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. Prin truda și jertfelnicia Părintelui paroh Ioan Zaha și a micii comunități din cartierul Sărmaș, lăcașul de cult a fost ridicat în scurt timp, astfel încât, începând cu Joia Mare a anului 2013, slujbele au început să fie săvârșite în noua biserică. Până atunci, prin bunăvoința unei bune familii de credincioși, slujbele au fost oficiate într-o locuință din vecinătatea șantierului lăcașului de cult.

În momentul de față, în exterior, biserica este tencuită, iar în interior se pictează în tehnica frescă. Pentru Părintele paroh Ioan Zaha, acesta este cel de-al doilea lăcaș de cult pe care l-a ridicat din temelie, Preacucernicia Sa mai zidind o biserică și în localitatea Colonia Sighet, unde a activat ca preot, înainte de a primi ascultarea ridicării lăcașului de cult în nou înființata parohie din cartierul zălăuan Sărmaș.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...