Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

nov. 6, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 6 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bodia, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Sergiu-Ionel Mocan.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Someş-Odorhei este aşezată în partea de Nord-Vest a judeţului Sălaj, respectiv în Podişul Someşan, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1387, când satul apare sub numele de „Udvarhely”.

Secole la rând, întinderile de pământ roditor din hotarul Someş-Odorheiului, precum şi vatra localității au fost stăpânite de către diferiţi feudali. Astfel, între anii 1543-1564, potrivit documentelor vremii, proprietarii feudali ai satului au fost familiile Dragfy şi Jakcsy din Cusei. Spre sfârşitul secolului al XVI-lea, printr-o donaţie a lui Sigismund Bathory, localitatea Someş-Odorhei a ajuns în posesia feudalilor Francisc Wesselény şi Ladislau Gyulafi.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în această localitate a existat o capelă din lemn, construită în anul 1470. Două secole mai târziu, respectiv în anul 1670, obştea credincioşilor a edificat, în grădina parohială actuală, o biserică din lemn de stejar, acoperită cu şindrilă, aceasta fiind demolată în anul 1904.

Lăcașul de cult actual a fost ridicat în anul 1896, fiind construit din piatră şi cărămidă, în stil dreptunghiular, sub formă de corabie. Construcţia a fost finalizată în anul 1900. În anul 1975, exteriorul bisericii a fost retencuit şi vopsit, iar în anii 1974-1975 interiorul lăcașului de cult a fost împodobit cu o frumoasă pictură în tehnica tempera, executată de către Stela Ionescu.

În data de 21 septembrie a anului  1975, biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, iar în anul 2000, Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, Bihorului şi Sălajului, a binecuvântat lucrările de retencuire în terasit a lăcașului de cult.

Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Cosmin-Cristian Porumb a fost numit preot al Parohiei Someș-Odorhei, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și edificarea unei capele mortuare.

 

Mai multe

Prezență Arhierească în Șimleu Silvaniei

Prezență Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 19 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și locțiitor de episcop al Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică...

Pastorală la Nașterea Domnului Zalău, 2024

Pastorală la Nașterea Domnului Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiți credincioși, Bunul...

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...