Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Boian

oct. 23, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 23 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Boian, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Mălădia, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe diaconul Daniel-Marco Tulbure.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Teodor-Ioan Csordaș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit un set episcopal, compus din cruce și engolpion, precum și un tablou cu sediul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Boian.

Satul Boian este așezat în partea de sud-vest a județului Sălaj, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când localitatea apare sub numele de „villa olachalis Boyan”.

Până în anul 1994, Boianul a fost filie, mai întâi, a Parohiei Cizer, iar mai apoi, a Parohiei Pria, în trecut, satul având jurisdicție administrativă în fostul sat Boian (Boianul Crasnei), care, astăzi, este parte integrantă a localității Cizer.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în Boian a existat o bisericuță de lemn, cu hramul ,,Sfânta Treime”, care a fost ridicată pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, în cimitirul vechi al satului, aceasta funcționând, ca lăcaș de cult, până în anul 1941, când a fost dărâmată.

Biserica actuală de zid a fost edificată în anul 1938, în timpul păstoririi preotului Arion Coriolan, după planul și devizul lui Francisc Brod, în stil românesc autohton, de către antreprenorul Vasile Nemeth din Crasna. Lucrările de zidire au fost finalizate în anul 1941. Între anii 1945-1946, lăcașul de cult a fost pictat de către pictorul Aurel Pop din Cluj, iar în anul 1961 s-a confecționat iconostasul bisericii de către meșterii Paul Vizagnai din Crasna și Carol Pop din Cluj. În anul 1962 s-au pictat icoanele pentru catapeteasmă, de către pictorii Găvrilă și Aurel Pop din Cluj, iar în anii 1965 și 1974 lăcașul de cult a fost zugrăvit și în exterior. În data de 26 octombrie a anului 1985, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, preot fiind Preacucernicul Părinte Nicolae Chiș.

Lucrări importante la lăcașul de cult s-au efectuat și între anii 1994-2008, sub păstorirea Preacucernicului Părinte Marius Şortan. Astfel, a fost înlocuit iconostasul vechi cu unul sculptat în lemn de stejar, de către Arsenie din Neamț și a fost pictată biserica, în tehnica frescă, de către pictorul Cornel Pogana din Oradea, lucrările fiind binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 26 octombrie a anului 2010.

După venirea vrednicului preot Teodor-Ioan Csordaș în acest sat, respectiv în anul 2012, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interiorul lăcașului de cult, Sfântul Chivot a fost sculptat în lemn de tei, pardoseala din Sfântul Altar a fost acoperită cu mochetă, a fost instalat sistemul de sonorizare și a fost confecționată o balustradă la scările de acces în cafas. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, turnul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit, aleea de acces spre biserică și trotuarul din jurul lăcașului de cult au fost pavate cu piatră naturală, gardul și porțile bisericii au fost renovate și vopsite și a fost ridicată o troiță sculptată în lemn de stejar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în data de 29 octombrie 2017, biserica a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...