FESTIVAL CORAL DE MUZICĂ RELIGIOASĂ LA MĂNĂSTIREA BOBOTA

sept. 27, 2022 | Știri

Sâmbăta 24 septembrie 2022, prin darul Bunului Dumnezeu și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a avut loc la Mănăstirea Bobota FESTIVALUL CORAL DE MUZICĂ RELIGIOASĂ, dedicat grupurilor corale din Episcopia Sălajului.

Aflat la prima ediție, Festivalul a întrunit 10 coruri care și-au dat concursul în biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulʼʼ din incinta mănăstirii.

Debutul Festivalului a fost precedat de Sfânta Liturghie unde au slujit un ales sobor de preoți, în frunte cu preacuviosul părinte exarh Mina, starețul mănăstirii Bobota și preacucernicul părinte Cristian-Vasile Iura, inspector eparhial pentru cateheză, care a adus în mijlocul participanților mesajul de binecuvântare și susținere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.

Invitatul special al Festivalului, preacucernicul părinte profesor universitar dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie Ortodoxă ,,Isidor Todoranʼʼ, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă de la Cluj, a susținut o frumoasă conferință cu titlul ,,Părinții Bisericii și Muzicaʼʼ prin care a semănat în sufletele publicului prezent multe îndemnuri și lămuriri cu privire la viziunea Părinților în legătură cu muzica bisericească, rolul, locul și importanța ei în cultul ortodox.

Un moment aparte și plin de o mare încărcătură emoțională s-a concretizat prin elogiul și recunoștința adusă pionierilor muzicii corale religioase din Episcopia Sălajului d-lui profesor dirijor Ioan Chezan și distinsei doamne profesoare dirijor Maria Porumb, care prin întreaga lor activitate au adus un aport considerabil în conservarea, perpetuarea și creșterea calității muzicii corale religioase din Episcopia noastră.

Momentul festiv al decernării diplomelor de merit pentru cei 200 de coriști participanți, cât și decernarea diplomelor de excelență a fost urmat de o binecuvântată agapă frățească, moment în care participanții au putut interacționa unii cu alții legând prietenii și împărtășind experiențele lor.

Sfânta Liturghie, conferința deosebită, interpretările frumoase și  creative ale corurilor participante, discuțiile libere, decernarea diplomelor de merit și excelență și momentele pline de o bogată încărcătură emoțională, au făcut ca această primă ediție a Festivalului Coral de Muzică Religioasă să cunoască un real succes în rândurile participanților și nu numai.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate, Preasfințitului nostru Episcop Petroniu pentru toată binecuvântarea și parinteasca purtare de grijă ce ne-o arată ,,cu timp și fără timpʼʼ, cât și organizatorilor acestui festival, preacuviosul părinte exarh Mina, starețul mănăstirii Bobota și preacucernicul părinte Doru Gârboan de la parohia Ortelec cât și întregii echipe care s-a ostenit pentru ca această zi să fie una cu totul deosebită.

Pr. Doru Gârboan

Mai multe

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...