Prezență Arhierească în Parohia Var

sept. 18, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 18 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Var, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacuviosul Părinte Grigorie Foltiș, duhovnicul Facultății de Teologie Ortotodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Ciprian Pugna, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Var.

Satul Var este situat în partea central-estică a judeţului Sălaj, la sud-est de oraşul Jibou și aproape de confluenţa văii Almaşului cu Someşul, pe malul stâng al acestuia, pe terasa a doua şi a treia a Someşului, iar o parte şi în lunca acesuia.

Din punct de vedere geologic, localitatea Var se află în nord-vestul Depresiunii Transilvaniei, în culoarul Someşului, iar structural aparţine anticlinalului Jibou-Someş-Odorhei.

Satul Var are un trecut pe cât de zbuciumat, pe atât de enigmatic, fiindcă întregul trecut istoric, până la anul 1880, este pierdut în negura vremii; informaţiile lipsesc complet, iar puţinele date care sunt şi ele relatate, au fost preluate de la bătrânii satului începutului de secol XX.

Amplasamentul vechi al satului nu a fost cel prezent, ci acesta se afla în imediata vecinătate a pârâului Agrij.

Prima atestare documentară a localității provine din anul 1469, când satul apare sub numele de „Ewrmezeu”, însă acest teritoriu a fost locuit mult mai devreme.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea (1733), pe un deal, fiind destul de ascunsă. Dimesiunile sunt mici şi are un plan dreptunghiular. Prispa conţine o inscripţie: „1820 – Prin mine popa Damian”, ceea ce indică faptul că aceasta a fost adăugată ulterior contrucţiei.

Pictura a fost executată în două etape. Cea mai veche este cea din pronaos, realizată, la cumpăna dintre secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, probabil de către Ioan Pop din Românaşi.

Biserica nouă, de zid, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită, între anii 1994-2003, în apropierea şoselei Jibou-Surduc. Lăcașul de cult a fost târnosit de Preasfinţitul Părinte Petroniu, în data de 28 septembrie 2003.

Începând cu anul 2003, Preacucernicul Ciprian Pugna a fost numit preot al Parohiei Var, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și edificarea unei capele mortuare.

Mai multe

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Duminică, 21 iulie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Purcăreț, filie a Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Sâmbătă, 20 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Poiana Onții, filie a Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...