Prezență Arhierească în Parohia Var

sept. 18, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 18 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Var, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacuviosul Părinte Grigorie Foltiș, duhovnicul Facultății de Teologie Ortotodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Ciprian Pugna, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Var.

Satul Var este situat în partea central-estică a judeţului Sălaj, la sud-est de oraşul Jibou și aproape de confluenţa văii Almaşului cu Someşul, pe malul stâng al acestuia, pe terasa a doua şi a treia a Someşului, iar o parte şi în lunca acesuia.

Din punct de vedere geologic, localitatea Var se află în nord-vestul Depresiunii Transilvaniei, în culoarul Someşului, iar structural aparţine anticlinalului Jibou-Someş-Odorhei.

Satul Var are un trecut pe cât de zbuciumat, pe atât de enigmatic, fiindcă întregul trecut istoric, până la anul 1880, este pierdut în negura vremii; informaţiile lipsesc complet, iar puţinele date care sunt şi ele relatate, au fost preluate de la bătrânii satului începutului de secol XX.

Amplasamentul vechi al satului nu a fost cel prezent, ci acesta se afla în imediata vecinătate a pârâului Agrij.

Prima atestare documentară a localității provine din anul 1469, când satul apare sub numele de „Ewrmezeu”, însă acest teritoriu a fost locuit mult mai devreme.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea (1733), pe un deal, fiind destul de ascunsă. Dimesiunile sunt mici şi are un plan dreptunghiular. Prispa conţine o inscripţie: „1820 – Prin mine popa Damian”, ceea ce indică faptul că aceasta a fost adăugată ulterior contrucţiei.

Pictura a fost executată în două etape. Cea mai veche este cea din pronaos, realizată, la cumpăna dintre secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, probabil de către Ioan Pop din Românaşi.

Biserica nouă, de zid, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită, între anii 1994-2003, în apropierea şoselei Jibou-Surduc. Lăcașul de cult a fost târnosit de Preasfinţitul Părinte Petroniu, în data de 28 septembrie 2003.

Începând cu anul 2003, Preacucernicul Ciprian Pugna a fost numit preot al Parohiei Var, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și edificarea unei capele mortuare.

Mai multe

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Dimineața, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, cu...