Prezență Arhierească în Parohia Var

sept. 18, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 18 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Var, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacuviosul Părinte Grigorie Foltiș, duhovnicul Facultății de Teologie Ortotodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Ciprian Pugna, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Var.

Satul Var este situat în partea central-estică a judeţului Sălaj, la sud-est de oraşul Jibou și aproape de confluenţa văii Almaşului cu Someşul, pe malul stâng al acestuia, pe terasa a doua şi a treia a Someşului, iar o parte şi în lunca acesuia.

Din punct de vedere geologic, localitatea Var se află în nord-vestul Depresiunii Transilvaniei, în culoarul Someşului, iar structural aparţine anticlinalului Jibou-Someş-Odorhei.

Satul Var are un trecut pe cât de zbuciumat, pe atât de enigmatic, fiindcă întregul trecut istoric, până la anul 1880, este pierdut în negura vremii; informaţiile lipsesc complet, iar puţinele date care sunt şi ele relatate, au fost preluate de la bătrânii satului începutului de secol XX.

Amplasamentul vechi al satului nu a fost cel prezent, ci acesta se afla în imediata vecinătate a pârâului Agrij.

Prima atestare documentară a localității provine din anul 1469, când satul apare sub numele de „Ewrmezeu”, însă acest teritoriu a fost locuit mult mai devreme.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea (1733), pe un deal, fiind destul de ascunsă. Dimesiunile sunt mici şi are un plan dreptunghiular. Prispa conţine o inscripţie: „1820 – Prin mine popa Damian”, ceea ce indică faptul că aceasta a fost adăugată ulterior contrucţiei.

Pictura a fost executată în două etape. Cea mai veche este cea din pronaos, realizată, la cumpăna dintre secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, probabil de către Ioan Pop din Românaşi.

Biserica nouă, de zid, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită, între anii 1994-2003, în apropierea şoselei Jibou-Surduc. Lăcașul de cult a fost târnosit de Preasfinţitul Părinte Petroniu, în data de 28 septembrie 2003.

Începând cu anul 2003, Preacucernicul Ciprian Pugna a fost numit preot al Parohiei Var, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și edificarea unei capele mortuare.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Duminică, 8 noiembrie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La final, Preacucernicul Părinte paroh...