Binecuvântarea altarului de vară din Parohia Mirșid

aug. 7, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 7 august 2022, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mirșid, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

De asemenea, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare a altarului de vară, edificat în proximitatea lăcașului de cult.

Totodată, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dobrin, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Paul-Tudor Turc.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Ciutre a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență, pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

În continuare, cu ocazia pensionării Preacucernicului Părinte paroh Ioan Ciutre, în semn de respect și recunoștință pentru frumoasa activitate desfășurată de Preacucernicia Sa, în cei aproape 40 de ani de pastorație, Domnul Călin Bereschi, primarul Comunei Mirșid, i-a oferit părintelui Ioan Ciutre două icoane cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și un buchet de flori.

Localitatea Mirșid a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1219, sub denumirea de „Villa Roba”, ajungând ca în anul 1930 să primească numirea de Mirșid.

La început, satul a fost așezat într-un loc, diferit de vatra acuală, numit Roba, denumirea fiind asociată cu apelativul de rob – loc unde stăteau robii.

Numele actual s-a format de la apelativul maghiar „nyir” care înseamnă mesteacăn, „nyires” – mestecăniș.

Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” datează din anul 1888, fiind construit pe locul unei biserici de lemn.

Între anii 1984-1986 s-au făcut reparații capitale la lăcașul de cult al parohiei, pereții fiind tencuiți în interior și în exterior. De asemenea, a fost realizată pictura în tehnica tempera, de pictorii Ioan Ștefan și Victor Tistu, și au fost construite două turnulețe. În data de 29 iunie 1987, biserica a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

În anul 2008, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat , motiv pentru care acesta a fost sfințit de Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Începând cu anul 1982, Preacucernicul Părinte Ioan Ciutre a fost numit preot al Parohiei Mirșid, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Duminică, 21 iulie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Purcăreț, filie a Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Sâmbătă, 20 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Poiana Onții, filie a Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...