Binecuvântarea casei parohiale din localitatea Bozna

iul. 10, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 10 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bozna, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului și Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, inspectorul financiar al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Cosmin-Vasile Iancău, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Bozna este situată la poalele Munților Meseș și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Treznea, fiind atestată documentar în anul 1619, sub denumirea de „Szent Peterfalva”, ajungând ca în anul 1930 să primească numele de Bozna.

Denumirea inițială a satului vine de la numele Sfântului Apostol Petru, iar cea de Bozna derivă din substantivul românesc „boz”, care face referire la o plantă erbacee cu miros neplăcut, cu flori albe și cu fructe negre – „bozie” (Sambucus ebulus).

Satul Bozna se poate mândri cu o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aceasta fiind una dintre creațiile care au adus faima meșterilor lemnari de pe valea Agrijului.

Lăcașul de cult de lemn a fost datat, prin studiul dendrocronologic efectuat în anul 2021, pe la începutul secolului al XVII-lea.

De asemenea, localnicii se pot mândri și cu o biserică de zid, ridicată în anul 1940.

În anul 2021, lăcașul de cult de lemn a fost acoperit cu șindrilă și asigurat cu paratrăsnet, iar fundația bisericii a fost rezidită.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...