Resfințirea bisericii din Parohia Nușfalău

iun. 26, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 26 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nușfalău, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Daniel-Cosmin Ghiran, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o plachetă de onoare și un album cu amintiri legate de momentele importante din viața Preacucerniciei Sale și a Parohiei Nușfalău.

Totodată, în semn de respect și prețuire, credincioșii Parohiei Nușfalău i-au oferit Părintelui paroh o plachetă de onoare.

Localitatea Nușfalău este așezată în partea de vest a județului Sălaj, pe valea Barcăului, între Șimleu Silvaniei și Oradea, fiind atestată documentar în anul 1213, sub denumirea de „Villa Nog”.

De-a lungul timpului, satul a avut mai multe denumiri, care se regăsesc în documentele istorice, ajungând ca în anul 1854 să primească numele de Nușfalău.

În secolul al XIV-lea localitatea a intrat în posesia familiei Banffy, devenind, mai târziu, centrul uriașei posesiuni a acestei familii.

Potrivit recensământului din anul 1553, Nușfalăul plătea impozit după 41,5 gospodării, fiind al treilea cel mai populat centru economic și comercial din comitat.

Despre o dezvoltare industrială în Comuna Nușfalău se poate vorbi abia în primele decenii ale secolului al XX-lea, când au fost înființate mai multe fabrici: de prelucrare a lemnului, de cărămidă și de țiglă, precum și de spirt.

Primul lăcaș de cult construit în Nușfalău a fost o biserică din lemn.

Actuala biserică din Nușfalău, cu hramul „Schimbareea la Față”, a fost zidită între anii 1938-1940, în timpul păstoririi preotului Virgil Moldovan.

Lăcașul de cult a fost pictat în anul 1987, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Pavel Zdrite.

Din anul 2011, după venirea vrednicului preot Daniel-Cosmin Ghiran, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, între anii 2015-2022 au fost realizate următoarele lucrări: în interior au fost pictate icoanele de pe iconostas, s-a făcut aducțiunea apei, pardoseala din sfântul altar și de pe solee a fost acoperită cu mochetă, Sfânta Masă, băncile și strana au fost sculptate în lemn de tei, crucea de pe Sfânta Masă și mobilierul din sacristie au fost confecționate din pal, s-au montat un candelabru și aplice pentru iluminat, au fost achiziționate un cazan pe peleți și clopote automatizate pentru lăcașul de cult. În exterior biserica a fost acoperită cu tablă metalică, pe pereții acesteia au fost montate icoane pictate, s-au placat cu marmură scările de acces spre lăcașul de cult, la intrarea în biserică a fost ridicat un pridvor, curtea lăcașului de cult a fost placată cu pavaj și amenajată și a fost edificată o anexă. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 22 noiembrie 2022, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor...

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Sus, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între...

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au...

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Duminică, 6 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, din care a făcut...