Sfințirea iconostasului bisericii filiei Ciglean

iun. 13, 2022 | Activitatea Ierarhului

Luni, 13 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Ciglean, filie a Parohiei Borza, din Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Călin-Pavel Suciu, consilier al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în cadrul sectorului Administrație și lumânări, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Marius-Tănasie Dângă, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult și la casa parohială.

Satul Ciglean este așezat într-o mică depresiune, pe cursul mijlociu al văii cu acelaşi nume, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în Conscripția de la Reteag, din anul 1553.

Prima mențiune despre locuitorii din această localitate apare în cadrul recensământului din Transilvania, din anul 1715, și evidențiază faptul că satul Ciglean avea doar 3 familii de iobagi, ajungând ca în anul 1750, localitatea să aibă 140 de locuitori. Între anii 1768-1773, autoritățile austriece, care stăpâneau și Transilvania, au întocmit hărți topografice de o acuratețe extraordinară, în care Cigleanul apărea sub numele de „Cziglen”.

Primul lăcaș de cult din acest sat a fost construit în anul 1764, din lemn, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În anul 1908, ca urmare a faptului că vechea biserică de lemn a fost distrusă complet de un incendiu, localnicii au edificat un nou lăcaș de cult, din piatră, pe care l-au pus sub ocrotirea Sfintei Treimi, păstrând, totodată, în interiorul acestuia vechiul prestol. Pentru ridicarea actualei biserici, familia Buruian (Viorica și Ștefan) a donat 14.000 de coroane. După ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult cu pictură, în data de 2 noiembrie 2008 acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Marius-Tănasie Dângă a fost numit preot al Parohiei Borza, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericilor și a casei parohiale.

Mai multe

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Duminică, 8 septembrie 2024, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...