Sfințirea iconostasului bisericii filiei Ciglean

iun. 13, 2022 | Activitatea Ierarhului

Luni, 13 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Ciglean, filie a Parohiei Borza, din Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Călin-Pavel Suciu, consilier al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în cadrul sectorului Administrație și lumânări, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Marius-Tănasie Dângă, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult și la casa parohială.

Satul Ciglean este așezat într-o mică depresiune, pe cursul mijlociu al văii cu acelaşi nume, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în Conscripția de la Reteag, din anul 1553.

Prima mențiune despre locuitorii din această localitate apare în cadrul recensământului din Transilvania, din anul 1715, și evidențiază faptul că satul Ciglean avea doar 3 familii de iobagi, ajungând ca în anul 1750, localitatea să aibă 140 de locuitori. Între anii 1768-1773, autoritățile austriece, care stăpâneau și Transilvania, au întocmit hărți topografice de o acuratețe extraordinară, în care Cigleanul apărea sub numele de „Cziglen”.

Primul lăcaș de cult din acest sat a fost construit în anul 1764, din lemn, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În anul 1908, ca urmare a faptului că vechea biserică de lemn a fost distrusă complet de un incendiu, localnicii au edificat un nou lăcaș de cult, din piatră, pe care l-au pus sub ocrotirea Sfintei Treimi, păstrând, totodată, în interiorul acestuia vechiul prestol. Pentru ridicarea actualei biserici, familia Buruian (Viorica și Ștefan) a donat 14.000 de coroane. După ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult cu pictură, în data de 2 noiembrie 2008 acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Marius-Tănasie Dângă a fost numit preot al Parohiei Borza, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericilor și a casei parohiale.

Mai multe

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Marți, 18 iunie 2024, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii...

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Peceiu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...