Denia Prohodului Domnului la Mănăstirea Bălan

apr. 22, 2022 | Activitatea Ierarhului

Vineri, 22 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei Prohodului Domnului la Mănăstirea Bălan, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

Potrivit tradiției, după cântarea Prohodului Domnului a avut loc procesiunea de înconjurare a bisericii cu Sfântul Epitaf, moment care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. În continuare, Sfântul Epitaf a fost depus pe Masa Sfântului Altar, unde va rămâne până în miercurea de dinaintea sărbătorii Înălțării Domnului.

La finalul slujbei, după rostirea cuvântului de învățătură de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Preacuvioasa Maică stareță Melania Silvestru a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Mănăstirea Bălan, situată în hotarul Comunei Bălan, a fost atestată documentar în anul 1471 și a fost pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, primind hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Mica mănăstire din această zonă a fost o prezență ortodoxă constantă pe acest teritoriu chiar și în perioada ocupației austro-ungare, în care unele parohii de pe Valea Almașului au devenit greco-catolice.

Biserica originală de secol XV a fost strămutată în Parohia Bălan, în locul Cricova, unde se află și în prezent.

În anul 1860 s-a ridicat, din lemn masiv de stejar, o replică a bisericuței originale, păstrându-i-se hramul. Până în anul 1992, acest lăcaș de cult a fost sub oblăduirea Parohiei Bălan, ulterior, devenind biserică mănăstirească.

Din anul 2010, în cadrul acestui așezământ monahal au viețuit surori și monahii, sub povățuirea Preacuvioasei Maici Melania Silvestru, încercându-se o reaprindere a vieții isihaste atât de mult dorite în spiritualitatea ortodoxă.

În anul 2016, la biserica veche s-au realizat ample renovări și s-a tencuit noul lăcaș de cult din lemn de brad, în vederea împodobirii cu pictură.

Această mică vatră monahală are trei hramuri ale Maicii Domnului și o obște de patru viețuitoare, care se bucură de ocrotirea Împărătesei Cerurilor, Preacurata Fecioară Maria.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...