Buna Vestire, hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului

mart. 26, 2022 | Activitatea Ierarhului

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a început joi seara, 24 martie 2022, cu slujba Pavecerniței Mari cu Litie, oficiată, în Catedrala Mitropolitană, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. La final, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.

La Praznicul Bunei Vestiri, vineri, 25 martie 2022, a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tot în această zi s-au împlinit 11 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit.

Sărbătoarea Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 16 ani, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior, din anul 2012, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi, a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. După moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea mitropolit al Clujului.

Momentul aniversar a fost marcat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și părinți profesori de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri, îndemnându-i pe credincioși să păstreze și să împlinească învățăturile Bisericii. În acest sens, ierarhul arădean a spus că „Maica Domnului este pildă de ascultare și urmare”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

11 ani de slujire la Cluj

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsare asupra sa și a credincioșilor încredințați spre păstorire, precum și tuturor celor prezenți la hram. De asemenea, a subliniat importanța locală a praznicului Bunei Vestiri și i-a felicitat pe polițiștii români, cu prilejul Zilei Poliției Române și aniversării a 200 de ani de atestare documentară.

De asemenea, Mitropolitul Andrei i-a oferit Arhiepiscopului Timotei Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei, cu engolpion și cruce pectorală.

Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul Eparhiei. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit un aranjament floral.

La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, precum și numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor clujene. Mulți din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de clerici pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.

 

 

Mai multe

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...