Prezență Arhierească în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureș

mart. 6, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 6 martie 2022, credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureș au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți, din care a făcut parte și fratele Preasfinției Sale, Preacucernicul Părinte Mircea-Nicolae Florea, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Târgu Mureș XVII – Belvedere.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat slujba Parastasului după mama Preasfinției Sale, trecută în lumea veşniciei în data de 23 ianuarie 2022, la vârsta de aproape 92 de ani.

Parohia „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureș este cea mai tânără din Protopopiatul Ortodox al municipiului, fiind înființată pentru locuitorii noului cartier Belvedere din Târgu Mureș, situat pe terenul fostei pășuni a orașului, în zona versantului sudic al centurii acestuia, deasupra cartierului Tudor Vladimirescu, din zona Bulevardului Pandurilor, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pe atunci Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a primit sprijinul domnului Dorin Florea, primarul din acea vreme a Municipiului Târgu Mureș.

Construirea cartierului Belvedere a început în vara anului 2006, iar primii locuitori s-au mutat în noile locuințe pe parcursul anului 2008.

În data de 3 august 2010, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pe atunci Arhiepiscopul Alba Iuliei și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, au sfințit, pentru credincioșii ortodocși din acest nou cartier, un paraclis parohial, care i-a luat ca ocrotitori pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acesta a fost amenajat la primul nivel al casei parohiale, care este amplasată chiar în centrul cartierului Belvedere.

Începând cu luna august a aceluiași an, Preacucernicul Părinte Mircea-Nicolae Florea a fost numit preot al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureș, fiind încredințat cu identificarea și dobândirea terenului pentru edificarea lăcașului de cult.

Astfel, prin hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș, din data de 25 august 2014, parohia a primit un teren cu suprafața de 17 ari, în centrul cartierului Belvedere, iar în anul 2015 a fost finalizat proiectul architectonic al bisericii pe amplasamentul obținut și au fost dobândite toate avizele necesare pentru autorizația de construire a lăcașului de cult.

Drept urmare, în data de 19 martie a anului 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a sfințit piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. De asemenea, în cursului anului 2016 a fost finalizat demisolul lăcașului de cult, care a fost inaugurat în data de 23 decembrie a aceluiași an, iar în anul 2017 a fost înălțată suprastructura bisericii, până la nivelul turnurilor.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...