Prezență Arhierească în Parohia Coșeiu

feb. 20, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 20 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Coșeiu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Vasile-Dorel Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Comuna Coșeiu este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la o distanță de 20 km față de Municipiul Zalău – reședința de județ, teritoriul acesteia prezentându-se ca o zonă de dealuri, fragmentată de văi.

Prima atestare documentară a localitații Coșeiu datează din anul 1299, când aceasta apare menționată sub numele de „Kusal”. În anul 1345, satul Coșeiu a fost moșia familiei Jakcsi, care, pe locul numit Dealul Cetății, a avut o cetate, ce a fost părăsită în anul 1423, ca urmare a faptului că aceasta s-a mutat într-un castel nou din Hodod, pe o moșie pe care o primise în anul 1282. Mult timp localitatea a fost loc de târg, în anul 1459 fiind pomenită ca oraș – oppidum.

Informațiile scrise despre biserica ortodoxă din Coșeiu sunt puține, însă, cu toate acestea, tradiția orală s-a păstrat foarte bine, reținând amănunte importante despre lăcașul de cult. Astfel, în jurul anului 1950, a existat un incendiu la arhiva parohiei, fapt adeverit și de existența în arhiva actuală a parohiei doar a documentelor parohiale datate după anul 1953.

În lucrarea „Schița monografică a județului Sălaj din 1908” se face referire și la localitatea Coșeiu, despre care se afirmă că „are 105 fumuri românești cu 506 suflete, biserica nouă a fost construită din piatră în anul 1902, cu cheltuială de 8000 coroane”. Din relatările enoriașilor și a tradiției orale bine păstrate, se pare că această biserică era doar în parte edificată din piatră. Lăcașul de cult a fost demolat în perioada 1935-1937, datorită crăpăturilor din ziduri.

În locul bisericii vechi, pe aceeași culme a dealului, a fost edificat, între anii 1948-1950, actualul lăcaș de cult din zid de cărămidă, având forma unei nave cu o lungime de 27 m și cu o lățime de 8 m. Biserica a fost ridicată cu multă jertfă, prin contribuția credincioșilor, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop.

Casa parohială a fost construită, în anul 1930, din zid de cărămidă nearsă (chirpici) și a fost acoperită cu țiglă, asupra acesteia fiind efectuate lucrări capitale în perioada 1975-1977.

În perioada 2007-2009 s-a sculptat iconostasul din biserică în lemn de tei, de sculptorul Viorel Chiș din satul Fizeș, judetul Sălaj și s-au pictat icoanele de pe acesta de preotul Florin Moldovan, la aceea vreme preot al Parohiei Romita, județul Sălaj. Astfel, în data de 1 noiembrie 2009, Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit lăcașul de cult al comunității din Coșeiu.

Începând cu anul 2017, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorel Pop a fost numit preot al Parohiei Coșeiu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 30 ianuarie 2023, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...