Prezență Arhierească în Parohia Coșeiu

feb. 20, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 20 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Coșeiu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Vasile-Dorel Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Comuna Coșeiu este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la o distanță de 20 km față de Municipiul Zalău – reședința de județ, teritoriul acesteia prezentându-se ca o zonă de dealuri, fragmentată de văi.

Prima atestare documentară a localitații Coșeiu datează din anul 1299, când aceasta apare menționată sub numele de „Kusal”. În anul 1345, satul Coșeiu a fost moșia familiei Jakcsi, care, pe locul numit Dealul Cetății, a avut o cetate, ce a fost părăsită în anul 1423, ca urmare a faptului că aceasta s-a mutat într-un castel nou din Hodod, pe o moșie pe care o primise în anul 1282. Mult timp localitatea a fost loc de târg, în anul 1459 fiind pomenită ca oraș – oppidum.

Informațiile scrise despre biserica ortodoxă din Coșeiu sunt puține, însă, cu toate acestea, tradiția orală s-a păstrat foarte bine, reținând amănunte importante despre lăcașul de cult. Astfel, în jurul anului 1950, a existat un incendiu la arhiva parohiei, fapt adeverit și de existența în arhiva actuală a parohiei doar a documentelor parohiale datate după anul 1953.

În lucrarea „Schița monografică a județului Sălaj din 1908” se face referire și la localitatea Coșeiu, despre care se afirmă că „are 105 fumuri românești cu 506 suflete, biserica nouă a fost construită din piatră în anul 1902, cu cheltuială de 8000 coroane”. Din relatările enoriașilor și a tradiției orale bine păstrate, se pare că această biserică era doar în parte edificată din piatră. Lăcașul de cult a fost demolat în perioada 1935-1937, datorită crăpăturilor din ziduri.

În locul bisericii vechi, pe aceeași culme a dealului, a fost edificat, între anii 1948-1950, actualul lăcaș de cult din zid de cărămidă, având forma unei nave cu o lungime de 27 m și cu o lățime de 8 m. Biserica a fost ridicată cu multă jertfă, prin contribuția credincioșilor, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop.

Casa parohială a fost construită, în anul 1930, din zid de cărămidă nearsă (chirpici) și a fost acoperită cu țiglă, asupra acesteia fiind efectuate lucrări capitale în perioada 1975-1977.

În perioada 2007-2009 s-a sculptat iconostasul din biserică în lemn de tei, de sculptorul Viorel Chiș din satul Fizeș, judetul Sălaj și s-au pictat icoanele de pe acesta de preotul Florin Moldovan, la aceea vreme preot al Parohiei Romita, județul Sălaj. Astfel, în data de 1 noiembrie 2009, Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit lăcașul de cult al comunității din Coșeiu.

Începând cu anul 2017, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorel Pop a fost numit preot al Parohiei Coșeiu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Duminică, 28 ianuarie 2024, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au desfășurat lucrările ședințelor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte...