Prezență Arhierească în Parohia Coșeiu

feb. 20, 2022 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 20 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Coșeiu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Vasile-Dorel Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Comuna Coșeiu este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la o distanță de 20 km față de Municipiul Zalău – reședința de județ, teritoriul acesteia prezentându-se ca o zonă de dealuri, fragmentată de văi.

Prima atestare documentară a localitații Coșeiu datează din anul 1299, când aceasta apare menționată sub numele de „Kusal”. În anul 1345, satul Coșeiu a fost moșia familiei Jakcsi, care, pe locul numit Dealul Cetății, a avut o cetate, ce a fost părăsită în anul 1423, ca urmare a faptului că aceasta s-a mutat într-un castel nou din Hodod, pe o moșie pe care o primise în anul 1282. Mult timp localitatea a fost loc de târg, în anul 1459 fiind pomenită ca oraș – oppidum.

Informațiile scrise despre biserica ortodoxă din Coșeiu sunt puține, însă, cu toate acestea, tradiția orală s-a păstrat foarte bine, reținând amănunte importante despre lăcașul de cult. Astfel, în jurul anului 1950, a existat un incendiu la arhiva parohiei, fapt adeverit și de existența în arhiva actuală a parohiei doar a documentelor parohiale datate după anul 1953.

În lucrarea „Schița monografică a județului Sălaj din 1908” se face referire și la localitatea Coșeiu, despre care se afirmă că „are 105 fumuri românești cu 506 suflete, biserica nouă a fost construită din piatră în anul 1902, cu cheltuială de 8000 coroane”. Din relatările enoriașilor și a tradiției orale bine păstrate, se pare că această biserică era doar în parte edificată din piatră. Lăcașul de cult a fost demolat în perioada 1935-1937, datorită crăpăturilor din ziduri.

În locul bisericii vechi, pe aceeași culme a dealului, a fost edificat, între anii 1948-1950, actualul lăcaș de cult din zid de cărămidă, având forma unei nave cu o lungime de 27 m și cu o lățime de 8 m. Biserica a fost ridicată cu multă jertfă, prin contribuția credincioșilor, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop.

Casa parohială a fost construită, în anul 1930, din zid de cărămidă nearsă (chirpici) și a fost acoperită cu țiglă, asupra acesteia fiind efectuate lucrări capitale în perioada 1975-1977.

În perioada 2007-2009 s-a sculptat iconostasul din biserică în lemn de tei, de sculptorul Viorel Chiș din satul Fizeș, judetul Sălaj și s-au pictat icoanele de pe acesta de preotul Florin Moldovan, la aceea vreme preot al Parohiei Romita, județul Sălaj. Astfel, în data de 1 noiembrie 2009, Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit lăcașul de cult al comunității din Coșeiu.

Începând cu anul 2017, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorel Pop a fost numit preot al Parohiei Coșeiu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...