Binecuvântarea casei parohiale din localitatea Popteleac

nov. 7, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 7 noiembrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Popteleac, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, inspectorul financiar al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Paul-Sergiu Chețe, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Popteleac este așezată în partea de sud-est a județului Sălaj, aproape de limita cu județul Cluj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Gârbou.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1230, când localitatea apare sub numele de „poss. Popteleke”. De-a lungul timpului, datorită orânduirilor sociale şi a regimurilor politice, satul a purtat numele de Paptelke, Paphaza, Paptelicu şi Poptelec.

Un document din anul 1379 amintește de marele drum al sării, care trecea prin satul Popteleac. Potrivit izvoarelor, în Popteleac ar fi existat o mănăstire, care data din prima jumătate a secolului al XVII-lea, aceasta fiind distrusă în anul 1761.

Conform informațiilor, biserica veche din sat a fost construită în anul 1786 și a servit nevoilor religioase ale poptelecanilor mai bine de un secol și jumătate, respectiv până când s-a construit lăcașul de cult de zid. Biserica de zid, edificată între anii 1949-1959, a fost târnosită de vrednicul de pomenire episcop Valerian Zaharia, în data de 21 noiembrie 1959.

Între anii 1976-1978, lăcașul de cult a fost repictat în tehnica tempera, iar în anul 1979 acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Coman. Începând cu anul 2004 au fost efectuate ample lucrări de consolidare și reînnoire a bisericii, iar în data 5 octombrie 2014 lăcașul de cult a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu luna decembrie a anului 2014, Preacucernicul Părinte Paul-Sergiu Chețe a fost numit preot al Parohiei Popteleac, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Mai multe

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 22 noiembrie 2022, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor...

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Sus, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între...

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au...

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Duminică, 6 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, din care a făcut...