Duminică, 24 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social-filantropic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit domnului Ioan-Cristian Bilț, unul dintre donatorii principali, Crucea Sălăjană pentru mireni, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat Sfintei Biserici.
În continuare, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Taloș a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost înfiinţată în anul 2001, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale unui număr de 280 de familii din cartierele Secui şi Horea, din oraşul Şimleu Silvaniei, fiind a treia parohie ortodoxă din acest oraş.
Începând cu cu data de 1 octombrie a anului 2001, Preacucernicul Părinte Ioan Taloş a fost numit preot al acestei parohii.
Între anii 2001-2008, sfintele slujbe au fost oficiate în capela din cimitirul Horea. În anul 2003, Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” a primit din partea familiei Vasile şi Silvia Cosma, sub formă de donaţie, o suprafaţă de teren de 1500 mp pentru construirea noii biserici. Astfel, în data de 26 octombrie 2004, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit piatra de temelie a noului lăcaș de cult, iar în data de 1 septembrie 2006 au început lucrările de excavaţie, în continuare, turnându-se fundaţia şi placa de la cota zero și ridicându-se zidurile până la cota +4m.
În data de 19 octombrie 2008, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de amenajare a demisolului noii biserici, din acel moment slujbele religioase desfășurându-se în acest spațiu liturgic.
În prezent, lăcașul de cult este ridicat în roşu, având turlele acoperite cu tablă şi faţadele finisate.