Sfințirea iconostasului bisericii Parohiei Petenia

sept. 26, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 26 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Petenia, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

De asemenea, în cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Domnin, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Gabriel-Marinel Mărcean.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Laurian-Mihai Pușcaș a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a oferit o icoană.

Parohia Petenia este parte integrantă a localității Horoatu Crasnei, localitate formată din unirea a două sate, Horoat și Petenia, în urma reorganizării administrative din anul 1968. Localitatea Horoatu Crasnei a fost atestată documentar, pentru prima dată, în registrul de la Oradea, în anul 1213, sub numele de „Villa Huruat”.

Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Petenia a fost ridicată pe cheltuiala credincioșilor, în anul 1931, în timpul păstoririi preotului Victor Cristea, epitrop fiind Marian Teodor, iar maistru zidar fiind Victor Păușan. Potrivit unor documente din arhiva parohiei, lăcașul de cult a fost adus din satul Bogdana, județul Cluj, însă din mărturisirile credincioşilor vârstnici ai parohiei, aflăm că biserica a fost adusă cu carele cu boi, peste deal, din localitatea Meseşenii de Sus, fiind cumpărată de credincioşii din Petenia.

Dacă inițial Petenia era filie a Parohiei Horoatu Crasnei, din anul 2003 aceasta a devenit parohie, odată cu hirotonia întru preot a actualului Părinte paroh Laurian-Mihai Pușcaș.

Începând cu anul 2008, sub coordonarea părintelui Laurian-Mihai Pușcaș și prin jertfelnicia celor 30 de familii de vrednici credincioși ai parohiei, au fost demarate ample lucrări de renovare, atât în interiorul, cât şi în exteriorul lăcașului de cult.

Astfel, a fost înlocuit acoperişul, au fost montate geamuri termopan, s-a renovat complet exteriorul bisericii, pereții fiind îmbrăcați în tencuială minerală, interiorul lăcașului de cult a fost tencuit şi pictat în tehnica frescă, a fost refăcută întreaga instalaţie electrică și a fost montat un sistem de încălzire pe panouri radiante.

În urma acestor ample lucrări de renovare care s-au efectuat la biserica parohiei, în data de 3 noiembrie 2013, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba de târnosire a lăcașului de cult.

Lucrările de renovare și înfrumuseţare a bisericii au continuat şi în perioada următoare. În acest sens, între anii 2019-2021 a fost confecţionat şi montat noul iconostas din lemn de tei, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat şi a fost achiziționat şi montat în naosul bisericii un candelabru. În exterior, răstignirea din faţa lăcașului de cult a fost renovată, s-a amenajat un trotuar în faţa bisericii, gardul de împrejmuire al lăcașului de cult a fost renovat şi vopsit, iar în curtea bisericii a fost amenajat un spaţiu decorativ cu flori. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.

 

Mai multe

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

Duminică, 9 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bulgari, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie,...