Binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserica Parohiei Huseni

sept. 19, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 19 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Huseni, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Gabriel-Marinel Mărcean, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Domnin, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Nicolae Cobzaș o diplomă de apreciere.

La rândul său, Preacucernia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru ziditorul cuvânt de învățătură și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Huseni este așezată în partea central-vestică a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Crasna, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1341, când localitatea apare sub numele de „ Hozyazo”.

Informații concrete despre biserica din Huseni nu există, însă cu toate acestea, se vehiculează câteva date, care nu sunt menționate nici într-un document. În tradiția satului se spune că lăcașul de cult a fost ridicat de șapte familii.

Între anii 1980-1984, când s-au efectuat lucrări capitale la biserica satului, s-a găsit pe o grindă inscripționat anul 1722 și numele Szekeres Sandor, cel mai probabil al meșterului care a realizat lucrările de restaurare.

De asemenea, vârstnicii localității afirmă că în Huseni ar mai fi existat un lăcaș de cult din lemn, cumpărat din Valcău de Sus, care ar fi fost așezat în partea de miazănoapte a satului, lângă drumul care se cheamă ,,Alesoaia”, sub poala pădurii actuale. Prin urmare, este posibil ca acea grindă, care avea pe ea inscripționat anul 1722, să fi provenit de la vechea biserică de lemn.

Actualul lăcaș de cult a fost edificat între anii 1865-1870, iar în data de 17 iunie 1984 acesta a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Începând cu anul 1997, Preacucernicul Părinte Nicolae Cobzaș a fost numit preot al Parohiei Huseni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior pictura lăcașului de cult a fost restaurată, s-a realizat izolația împotriva igrasiei, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a realizat instalația electrică, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, iconostasul a fost recondiționat, iar icoanele au fost înlocuite și s-au montat geamuri și uși de acces. În exterior biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, turla lăcașului de cult a fost reparată, acoperișul a fost revopsit, s-au montat jgheaburi și burlane, s-a prelungit șarpanta, iar anexa a fost reparată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...