Miercuri, 8 septembrie 2021, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, din care au făcut parte și Preacuviosul Părinte Arhim. Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la acest așezământ monahal.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuvioasa Maică egumenă Minodora Roșan a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană.
Schitul Marca este unul dintre cele mai tinere așezăminte monahale din Episcopia Sălajului, piatra de temelie a acestuia fiind sfințită în anul 2002, de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.
Iniţiativa ridicării unei mănăstiri, la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine Preacucernicului Părinte Ioan Marian, fost preot paroh al Parohiei Marca, care, sprijinit îndeaproape de credincioşii săi şi mai cu seamă de domnul Pavel Hălmăjan, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc, care adăposteşte, în prezent, un paraclis şi chilii pentru vieţuitoarele acestui schit.
Începând cu anul 2007 a fost ridicată sfânta biserică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din cadrul complexului monahal al Schitului Marca. Astfel, sub coordonarea Preacuvioasei Maici egumene Minodora Roșan și prin osârdia viețuitoarelor schitului, între anii 2014-2020 au fost realizate următoarele lucrări: în interior pereții au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea decorativă, s-au montat geamuri, uși de acces, candelabre și aplice pentru iluminat, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, au fost instalate sistemele de încălzire pe panouri radiante și cel de sonorizare și s-au confecționat iconostasul din lemn de tei, stranele și băncile din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc. În exterior lăcașul de cult a fost tencuit cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă Lindab, s-au montat jgheaburi și burlane, scările de acces spre biserică s-au placat cu gresie și a fost edificată o troiță. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Ca o încununare a acestor lucrări, în anul 2020, lăcașul de cult a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.