Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Brâglez

aug. 1, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 1 august 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Brâglez, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, consilier în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Florin-Marian Pop, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit două sfeșnice.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Brâglez.

Satul Brâglez este situat în partea de nord-est a județului Sălaj; mai precis, în zona central-vestică a Dealurilor Gârbou-Șimișna și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Surduc.

Brâglezul a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1554, sub numele de „Tothszallas”, care, în limba maghiară, înseamnă „sălașul sau adăpostul slovacilor”. Denumirea de „Brâglez” a apărut mai târziu și s-a format de la cuvântul „brâglă”, care reprezintă „o parte mobilă a războiului de țesut, care susține spata”.

Ȋn anul 1782 apare prima menţiune despre construirea unei biserici, care, de fapt, era o strămutare a vechii mănăstiri în incinta satului. Lăcașul de cult de lemn din Brâglez a fost ridicat în anii 1720-1721 și a funcționat ca biserică parohială până în anul 1929, când a fost înlocuit de actualul lăcaș de cult de zid.

Noua biserică este zidită din cărămidă şi are formă de navă, având o singură turlă, deasupra intrării, ce serveşte drept clopotniţă. Acoperişul este din tablă. În interior lăcașul de cult este împodobit cu o pictură executată în stil bizantin, în tehnica frescă, între anii 2014-2015, de pictorul bisericesc Liviu Bob. De asemenea, un frumos iconostas, sculptat în lemn de tei, încununează frumuseţea interioară a bisericii.

Mai multe

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 22 noiembrie 2022, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor...

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Sus, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între...

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au...