Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

iun. 15, 2021 | Activitatea Ierarhului

Marți, 15 iunie 2021, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, conferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica acestor conferințe fiind unitară în întreaga Patriarhie.

Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de Preacucernicul Părinte Doru Gârboan, preot paroh al Parohiei Ortelec, din Protopopiatul Zalău, cu o activitate bogată în diaspora, de aproximativ zece ani, timp în care a fost preot paroh al Parohiilor Faenza și Imola și Consilier al Departamentului de Tineret în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”, fiind intitulată: „Crâmpeie de viață, trăire și mărturisire din istoria diasporei române din Occident”.

Prezentarea a fost structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: Termenul „diaspora”, privit din punct de vedere etimologic şi sociologic; Diaspora Ortodoxă Română; Identitate Ortodoxă Românească în contextul diasporei; Parohia din diaspora și particularitățile ei; Specificul pastorației în diaspora și Tinerii din diaspora și aportul lor la viața parohială. După susținerea prelegerii au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a înmânat diplomele acordate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preacucernicului Părinte coordonator de proiect Daniel-Sebastian Blaj, preot paroh al Parohiei Creaca, Doamnei Alina Blaj, consilier școlar la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sălaj și Grupei de cateheză a Parohiei Creaca, cu prilejul câștigării, la nivelul Episcopiei Sălajului, a Concursului Național Catehetic ,,Biserica – familia românilor de pretutindeniˮ, cu proiectul ,,Brățara prieteniei – o șansă la viațăˮ, proiect derulat în parteneriat cu Parohia ,,Sfinții Româniˮ din Pavia, Italia.

Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...