Zi de aleasă bucurie în Parohia Răstolțu Mare

iun. 6, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 6 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Răstolțu Mare, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacuviosul Părinte Arhim. Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Paisie Lupu, urmând ca acesta să fie hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Călin Stânean a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Răstolțu Mare este atestată documentar din anul 1354, fiind cea mai veche localitate din Comuna Buciumi. Este demn de amintit faptul că în localitatea Răstolțu Mare s-a născut poetul Ioniță Scipione Bădescu, prietenul luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, care se presupune că ar fi vizitat Răstolțu Mare, potrivit unei însemnări existente pe o carte veche din strană, carte care în prezent nu se mai păstrează.

Biserica veche de lemn din satul Răstolțu Mare, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1835-1839, iar turnul acesteia a fost finalizat cinci ani mai târziu. Anterior acesteia a existat un alt lăcaș de cult din lemn, edificat în anul 1612, dar care, în anul 1835, a fost donat credincioșilor din Poarta Sălajului, Comuna Românași.

În anul 2005 s-au început lucrările la biserica nouă de zid, care îi are ca și ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar după ridicarea zidurilor lăcașului de cult s-au realizat următoarele lucrări: în interior biserica a fost tencuită şi pictată în tehnica frescă, a fost făcută instalaţia electrică şi s-au montat policandrele şi aplicele, s-a realizat sistemul de încălzire pe calorifere, s-au montat geamurile termopan şi uşile de acces, baza pereţilor a fost îmbrăcată cu faianţă, iar pardoseala a fost placată cu gresie, au fost confecţionate iconostasul, strănile, băncile şi tetrapoadele. În exterior lăcaşul de cult a fost tencuit în terasit, s-a făcut acoperişul din tablă zincată, în turla bisericii au fost montate clopotele, s-au turnat trotuarele şi aleile şi au fost ridicate gardurile din metal. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate aceste lucrări au fost sfințite de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 4 august 2013.

Începând cu anul 2020, Preacucernicul Părinte Călin Stânean a fost numit preot al Parohiei Răstolțu Mare, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Duminică, 8 noiembrie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La final, Preacucernicul Părinte paroh...