Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Rus

mai 16, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 16 mai 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rus, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Alexandru Bande, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de Primăria Comunei Rus.

Satul Rus este situat în partea de nord-est a judeţului Sălaj, fiind aşezat pe malul stâng al Someşului și fiind străjuit, de o parte şi de alta, de dealuri semeţe.

Localitatea Rus a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1325, sub numele de „Symisne”, denumire de origine slavă, pe care a primit-o de la Valea Șimișnei, care udă, de sute de ani, hotarul satului.

Prima numire în limba română a localității a fost „Russi”, fapt menționat, în anul 1750, în conscripția lui Pavel Aron, ajungând ca în anul 1831 satul să primească denumirea de „Rusu”. O explicație plauzibilă a originii acestui toponim ar putea fi oferită de cuvântul latinesc „rus, ruri”, căruia dicționarul latin-român îi oferă următoarele sensuri: „proprietate la țară, ogor, câmp, țară”.

Prima biserică cunoscută din satul Rus a fost biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aceasta a fost ridicată în anul 1709 și a dăinuit până în anul 1897, când a fost demolată, ca urmare a finalizării lucrărilor de edificare a lăcașului de cult de zid.

Astfel, datorită creșterii numărului locuitorilor acestui sat, biserica de lemn devenind neîncăpătoare, în data de 19 februarie 1891, în timpul păstoririi preotului Aurel Bilţiu, s-a hotărât demararea lucrărilor pentru construirea unui lăcaș de cult din cărămidă. Acesta a fost ridicat pe temelie de piatră, a fost acoperit cu tablă și a fost pus sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Începând cu anul 2002, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande a fost numit preot al Parohiei Rus, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. În acest sens, în interior, a fost înlocuită instalația electrică, au fost pregătiți pereții pentru pictură, a fost efectuată pictura în tehnica tempera, vechiul iconostas a fost înlocuit și a fost montat un nou policandru. În exterior, pereții au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a vopsit acoperișul, iar în curtea lăcașului de cult a fost ridicat un altar de vară.

Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 25 august 2013.

Mai multe

Hramul bisericii ,,Sfânta Treime” din Zalău

Hramul bisericii ,,Sfânta Treime” din Zalău

Luni, 21 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 20 iunie 2021, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Marți, 15 iunie 2021, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii...

Târnosirea bisericii din Parohia Gârceiu

Târnosirea bisericii din Parohia Gârceiu

Duminică, 13 iunie 2021, credincioșii Parohiei Gârceiu au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfânta Treime” a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult,...

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

  În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu preoții slujitori...