Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Rus

mai 16, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 16 mai 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rus, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Alexandru Bande, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de Primăria Comunei Rus.

Satul Rus este situat în partea de nord-est a judeţului Sălaj, fiind aşezat pe malul stâng al Someşului și fiind străjuit, de o parte şi de alta, de dealuri semeţe.

Localitatea Rus a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1325, sub numele de „Symisne”, denumire de origine slavă, pe care a primit-o de la Valea Șimișnei, care udă, de sute de ani, hotarul satului.

Prima numire în limba română a localității a fost „Russi”, fapt menționat, în anul 1750, în conscripția lui Pavel Aron, ajungând ca în anul 1831 satul să primească denumirea de „Rusu”. O explicație plauzibilă a originii acestui toponim ar putea fi oferită de cuvântul latinesc „rus, ruri”, căruia dicționarul latin-român îi oferă următoarele sensuri: „proprietate la țară, ogor, câmp, țară”.

Prima biserică cunoscută din satul Rus a fost biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aceasta a fost ridicată în anul 1709 și a dăinuit până în anul 1897, când a fost demolată, ca urmare a finalizării lucrărilor de edificare a lăcașului de cult de zid.

Astfel, datorită creșterii numărului locuitorilor acestui sat, biserica de lemn devenind neîncăpătoare, în data de 19 februarie 1891, în timpul păstoririi preotului Aurel Bilţiu, s-a hotărât demararea lucrărilor pentru construirea unui lăcaș de cult din cărămidă. Acesta a fost ridicat pe temelie de piatră, a fost acoperit cu tablă și a fost pus sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Începând cu anul 2002, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande a fost numit preot al Parohiei Rus, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. În acest sens, în interior, a fost înlocuită instalația electrică, au fost pregătiți pereții pentru pictură, a fost efectuată pictura în tehnica tempera, vechiul iconostas a fost înlocuit și a fost montat un nou policandru. În exterior, pereții au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a vopsit acoperișul, iar în curtea lăcașului de cult a fost ridicat un altar de vară.

Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 25 august 2013.

Mai multe

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

Duminică, 21 iulie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Purcăreț, filie a Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

Sâmbătă, 20 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Poiana Onții, filie a Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...