Duminică, 28 februarie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Hurez, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Răzvan-Adrian Mîndruț a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană.
Satul Hurez este aşezat în extremitatea sud-vestică a judeţului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Horoatu Crasnei, localitatea fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când satul apare sub numele de „villa olachalis Bogolyfalwa sau Bagolhaza”, de-a lungul timpului suferind mai multe modificări, astfel încât, localitatea a ajuns să poarte denumirea de Hurez.
Din anul 1968, odată cu reforma administrativă, Hurezul a înglobat în structura sa teritorială și satul Ponița, păstrându-se, în continuare, denumirea de Hurez, astfel încât în anul 1997, Parohia Hurez avea două filii, respectiv Ponița și Plesca.
Actualul lăcaș de cult a fost ridicat în anul 1944, în apropiere de locul unde se găsea biserica veche de lemn, care data din anul 1750 și care avea hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Zidirea lăcașului de cult s-a realizat din fonduri proprii, din donațiile credincioșilor și din vânzarea unei păduri, care aparținea Parohiei Hurez, lucrarea fiind condusă de epitropul Anania Feșteu.
Biserica este construită în formă de corabie, cu colțurile ușor rotunjite în partea de est, urmând, astfel, stilul tradițional al lăcașurilor de cult din această zonă, aceasta având înălțimea de 27 m, lungimea de 22 m, iar lățimea de 9 m. Zidurile au fost edificate din piatră și cărămidă, după o arhitectură simplă. Acoperișul lăcașului de cult este din țiglă, doar turla fiind acoperită cu tablă zincată.
Potrivit afirmațiilor persoanelor vârstnice din parohie, aflăm că interiorul a fost inițial văruit, pe bolta bisericii fiind zugrăvite doar chipurile celor patru evangheliști. Lăcașul de cult a fost ridicat într-un timp relativ scurt, de numai doi ani, astfel încât în anul 1946 acesta a fost sfințit.
Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Răzvan-Adrian Mîndruț a fost numit preot al Parohiei Hurez, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.