Miercuri, 14 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul teolog Mihai Negrean, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Drighiu, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei.
La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Taloș a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost înfiinţată în anul 2001, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale unui număr de 280 de familii din cartierele Secui şi Horea, din oraşul Şimleu Silvaniei, fiind a treia parohie ortodoxă din acest oraş.
Începând cu cu data de 1 octombrie a anului 2001, Preacucernicul Părinte Ioan Taloş a fost numit preot al acestei parohii.
Între anii 2001-2008, sfintele slujbe au fost oficiate în capela din cimitirul Horea. În anul 2003, Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” a primit din partea familiei Vasile şi Silvia Cosma, sub formă de donaţie, o suprafaţă de teren de 1500 mp pentru construirea noii biserici. Astfel, în data de 26 octombrie 2004, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit piatra de temelie a noului lăcaș de cult, iar în data de 1 septembrie 2006 au început lucrările de excavaţie, în continuare, turnându-se fundaţia şi placa de la cota zero și ridicându-se zidurile până la cota +4m.
În data de 19 octombrie 2008, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de amenajare a demisolului noii biserici, din acel moment slujbele religioase desfășurându-se în acest spațiu liturgic.
În prezent, lăcașul de cult este ridicat în roşu, având turlele acoperite cu tablă şi faţadele finisate.