Preacuviosul Părinte Protosinghel Ghelasie Spătăcean, starețul Mănăstirii Voivodeni, condus pe ultimul drum

iul. 22, 2020 | Știri

Marți, 21 iulie 2020, a avut loc înmormântarea Preacuviosului Părinte Protosinghel Ghelasie Spătăcean, starețul Mănăstirii Voivodeni, care, cu mare regret, a fost condus pe ultimul drum de către un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ioan Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și în prezența a numeroși credincioși și fii duhovnicești ai Preacuviosului Părinte stareț din satele învecinate și din alte județe.

Preacuviosul Părinte Ghelasie a reînviat viața monahală de la Voivodeni, odată cu înființarea Mănăstirii „Schimbarea la Față”, când, în anul 2002, a venit cu câțiva călugări de la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor meleaguri, întreruptă timp de peste trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului. Aceștia s-au oprit în acest loc frumos și liniștit și au purces la înălțarea sfintei mănăstiri, cu foarte multă trudă, cu grele osteneli și cu resurse bănești modeste, într-o zonă defavorizată din punct de vedere economic, dar cu oameni binevoitori și iubitori de Hristos.

Demersurile au fost inițiate încă din anul 2000 de credincioșii locului, iar după venirea grupului de călugări, condus de Preacuviosul Părinte Ghelasie, a fost înființat inițial un schit, ridicat, ulterior, la rangul de mănăstire, astfel încât, după mai bine de trei sute de ani, Dumnezeu a împlinit dorința credincioșilor din satul Voivodeni și din împrejurimi.

Din luna august a anului 2002 când a avut loc sfințirea pietrei de temelie a Mănăstirii Voivodeni și până când a plecat, prematur, la Domnul, Părintele stareț a ctitorit această frumoasă și sfântă mănăstire cu râvnă, cu blândețe și cu înțelepciune, în ciuda ispitelor și a sănătății Preacuvioșiei Sale greu încercate.

Preacuviosul Părinte Ghelasie Spătăcean a avut o credință puternică și cu ajutorul lui Dumnezeu, a reușit să se înconjoare de călugări și de credincioși, întru slujirea la care a fost chemat.

Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească în pace și să-i așeze sufletul cu sfinții în Împărăția Sa, în semn de răsplată pentru toate nevoințele Sale!

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...