Sfințirea pietrei de temelie a noii biserici din Parohia Mierța

iul. 20, 2020 | Activitatea Ierarhului

Luni, 20 iulie 2020, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mierța, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

De asemenea, Preasfinția Sa a sfinţit și piatra de temelie pentru o nouă biserică de zid din localitatea Mierța, pe care Preacucernicul Părinte paroh Ioan-Sergiu Cîmpean, împreună cu puţinii, dar jertfelnicii credincioşi, doresc să o înalţe spre slava lui Dumnezeu. Noul lăcaș de cult a fost pus sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul.

La final, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Mierța este aşezată pe valea râului Almaş și aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Cuzăplac.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1434, când localitatea apare sub numele de „Nercze”, ajungând ca în anul 1966 să primească denumirea actuală de Mierța.

Biserica veche de lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Mierța a fost construită în anul 1857, prin contribuția credincioșilor, la îndemnul preotului de atunci Gheorghe Meseșan. Anul a fost notat de preotul Gheorghe pe fila uneia din cărțile de cult din patrimoniul parohiei. Lucrarea a fost realizată de meșterul Ștefan Alexa din satul Bercea, ajutat de credincioși, în frunte cu primul epitrop, Ioan Ranta. De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase modificări și lucrări de reparații. Astfel, în timpul păstoririi preotului Remus Mureșan, care a fost paroh între anii 1938-1963, s-a turnat o centură de beton la temelie, s-au bătut scânduri în exterior, pentru o mai bună termoizolare, iar acoperișul a fost refăcut din tablă. Lăcașul de cult nu este pictat în interior. În anul 1966, la îndemnul preotului Constantin Chirițoiu, paroh între anii 1963-1972, bârnele au fost căptușite la interior cu scânduri din brad. În anul 1972 preotul suplinitor Florian Leontin, împreună cu credincioșii și primul corator Teofil Ranta, au acoperit turnul lăcașului de cult cu tablă zincată. Interiorul este auster, doar ușile împărătești contrastând cu simplitatea bisericii.

Ca urmare a faptului că lăcașul de cult se află într-un stadiu avansat de degradare, localnicii, împreună cu Preacucernicul Părinte paroh, au luat hotărârea de a fi demarate lucrările de edificare a unei noi biserici de zid.

Începând cu anul 2018, Preacucernicul Părinte Ioan Sergiu Cîmpean a fost numit preot al Parohiei Mierța, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea vechiului lăcaș de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 22 noiembrie 2022, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor...

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Prezență Arhierească în Parohia Cosniciu de Sus

Luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosniciu de Sus, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între...

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au...

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Prezență Arhierească în Parohia Someș-Odorhei

Duminică, 6 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, din care a făcut...