Liturghie Arhierească în Parohia Fildu de Sus

iul. 19, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 19 iulie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fildu de Sus, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Liviu-Cătălin Urs, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit Ierarhului o cruce sculptată în lemn.

Localitatea Fildu de Sus este situată în partea de Sud a județului Sălaj, la limita cu judeţul Cluj, pe şoseaua care leagă Municipiul Zalău de oraşul Huedin și aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Fildu de Jos.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1415, când localitatea apare sub numele de „Felsewfyld”, ajungând ca în anul 1854 să primească denumirea de Fildu de Sus.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că există două biserici, una de lemn, edificată în anul 1727, și una de cărămidă, zidită în anul 1936.

Lăcașul de cult de lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, constituie un monument istoric al arhitecturii lemnului, fiind o remarcabilă realizare artistică, dar şi un martor tăcut al istoriei şi al spiritualităţii fildanilor. Vechea biserică de lemn este renumită pentru coiful foarte ascuțit peste acoperișul cu ape repezi și pentru pictura murală interioară de factură populară bine păstrată. Deși construcția este datată din anul 1727, este mai puțin cunoscut faptul că, în forma ei actuală, aceasta este rezultatul unei lărgiri de la mijlocul secolului al XIX-lea, care cuprinde, în continuare, și vechiul lăcaș de cult.

Începând cu anul 2016, Preacucernicul Părinte Liviu-Cătălin Urs a fost numit preot al Parohiei Fildu de Sus, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și construirea din temelie unei noi case parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...