Prezență Arhierească în Parohia Adalin

iun. 28, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 28 iunie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Adalin, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Victor-Dorin Petrică, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție.

Satul Adalin este așezat în partea de Nord a Transilvaniei şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Dragu. Numele localităţii, cel mai probabil, provine de la antroponimul feminin Adela sau Adelaida, de origine germanică, terminaţia denumirii satului fiind însă specific românească, de influenţă slavă medievală.

Atestarea documentară a localităţii este confirmată în Cronicile maghiare şi fixată în anul 1733, când satul apare sub numele de „Adalinul”, ajungând ca în anul 1750 să primească denumirea de Adalin.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, menționăm faptul că în satul Adalin există două biserici, una veche, adusă din satul Borșa, județul Cluj, în anul 1901, având hramul ,,Sf. Dumitru” și una nouă, cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, așezată ,,în văi”, după cum o localizează credincioșii.

Inițial, vechiul lăcaș de cult a fost ridicat în localitatea sălăjeană Stoboru, unde funcționa ca și biserică de mănăstire. În urma decretului împăratului Iosif al II-lea, când au fost închise majoritatea așezămintelor monahale din Imperiul Habsburgic, în anul 1787, lăcașul de cult a fost demolat, însă acest fapt nu a condus la dispariția construcției. Astfel, conform tradiției păstrate în Stoboru, biserica a fost dăruită credincioșilor din Borșa, unde a fost reconstruită și repictată, chiar de către ctitorul acesteia, Urs Broină, iobag din Stoboru. La începutul secolului al XX-lea lăcașul de cult a fost mutat în satul Adalin, unde a slujit nevoilor spirituale ale credincioșilor până în anul 2009, când a fost finalizată construcția noii biserici de zid.

Actualul lăcaș de cult, cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, edificat cu ajutorul vrednicilor credincioşi din Adalin, a fost sfințit în data de 2 octombrie 2009, urmând ca între anii 2011-2014 să fie realizată pictura în tehnica frescă. Astfel, în data de 24 august 2014 biserica a fost târnosită.

Începând cu data de 29 noiembrie 1998, Preacucernicul Părinte Victor-Dorin Petrică a fost numit preot al Parohiei Adalin, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

De asemenea, Parohia Adalin desfășoară și o bogată activitate social-filantropică. Astfel, în urmă cu opt ani, s-a derulat un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, de care a beneficiat un număr de 98 de persoane.

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 30 ianuarie 2023, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...