Zi de sărbătoare în Parohia Hida

iun. 21, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 21 iunie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Hida, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Florin-Cristian Forna a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Satul Hida este situat în Depresiunea Almașului, la o distanță de 37 km față de Municipiul Zalău. Prima atestare documentară a localității provine din anul 1333, când satul apare sub numele de „sacerdos de Hidalmas”.

Deși în anul 1333, în Registrul dijmelor papale din Ungaria pe dieceze, localitatea Hida era recunoscută ca centru religios catolic, credincioșii ortodocși din acest sat au avut biserică și preot ortodox încă din cele mai vechi timpuri. Nu departe de centrul comunei, pe drumul de țară al Miluanului, dăinuie vechiul lăcaș de cult de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hida, care are peste 300 de ani de existență.

După puținele date găsite în arhiva parohiei se constată faptul că în anul 1717 cunstrucția bisericii de lemn a fost finalizată în totalitate de către meșteri necunoscuți, așa cum se poate constata și din inscripția gravată deasupra ușii, în interior. Lăcașul de cult a fost ridicat din contribuția credincioșilor din Hida, ultima reparație a acestuia fiind realizată în anul 1981.

Potrivit relatărilor localnicilor, înaintea acestei biserici, în satul Hida, ar fi existat un alt lăcaș de cult mai vechi, pe dealul numit Bugleș, unde se află în prezent cimitirul reformat. În timpul migrațiilor popoarelor, tătarii au trecut prin foc și sabie satul Hida. Tradiția locală mai spune că lângă biserica care a fost distrusă a existat o fântână în care clopotele ar fi fost coborâte în adânc de teama trupelor lui Rakoczi și care, de-a lungul timpului, au fost acoperite cu pământ.

Actualul lăcaș de cult, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost zidit între anii 1937-1950, de către meșterul Alexandru Florian-Cici, din cărămidă, pe fundație de beton, și a fost acoperit cu țiglă solzi. Biserica a fost edificată în formă de cruce, în stil bizantin. În anul 1966, lăcașul de cult a fost electrificat conform standardelor.

Pictura a fost executată între anii 1967-1968, de către pictorul Cornel Cenan din Cluj-Napoca, în tehnica tempera. În anul 1984 exteriorul bisericii a fost renovat, iar în anul 1988 interiorul acesteia a fost repictat. De asemenea, prin grija preotului Ovidiu Gorcea, care a păstorit în Hida între anii 1980-2019, în anul 2010 s-au realizat lucrări în interiorul lăcașului de cult.

Începând cu data de 1 noiembrie 2019, Preacucernicul Părinte Florin-Cristian Forna a fost numit preot al Parohiei Hida, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

 

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 30 ianuarie 2023, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...