Liturghie Arhierească în Parohia Plopiș

mai 17, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 17 mai 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Plopiș, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Ciprian-Vasile Sabou a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Plopiș este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1227, sub denumirea de Bozia-Gemelchen.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că biserica a fost construită în formă dreptunghiulară, între anii 1868-1881, din piatră și cărămidă, pe cheltuiala credincioșilor. Referitor la stilul construcției, acesta nu se poate determina precis, fiind un stil combinat, respectiv între cel răsăritean și cel apusean.

Între anii 1938-1940, lăcașul de cult a fost renovat, cu această ocazie, fiind extins și cafasul bisericii, ca urmare a creșterii populației. De asemenea, tot în acea perioadă a fost edificată, în partea de sud a sfântului altar, o sacristie.

Începând cu date de 1 octombrie a anului 2018, Preacucernicul Părinte Ciprian-Vasile Sabou a fost numit preot al Parohiei Plopiș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

De asemenea, în această perioadă s-a format și un grup catehetic, care desfășoară diferite activități religioase și culturale.

 

 

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...