Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, hirotonit în prezența a mii de credincioși

feb. 22, 2020 | Activitatea Ierarhului

Sâmbătă, 22 februarie 2020, după slujba Vecerniei, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost oficiată slujba de ipopsifiere a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Benedict Vesa, ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13 februarie 2020.

Prin această rânduială, noul Episcop-vicar, desemnat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost anunțat și chemat, oficial, la treapta de episcop.

Slujba de ipopsifiere a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Duminică, 23 februarie 2020, sute de preoți și mii de credincioși, oameni de cultură, autorități județene și centrale au participat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la hirotonia Părintelui Arhimandrit Benedict Vesa, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfânta Liturghie și hirotonia întru Episcop-vicar au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu un sobor de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu, Părintele Arhimandrit Benedict Vesa a răspuns întrebărilor Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și ale Ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop, primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a citit Actul Patriarhal, prin care noul Ierarh a fost recunoscut ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura de Bistrițeanul și a prezentat atribuțiile noului Episcop-vicar.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a dăruit noului Episcop-vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat credincioșii în noua sa demnitate. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cruce de binecuvântare.

Au luat cuvântul pentru a adresa felicitări noului Episcop-vicar, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi și președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop. La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a mulțumit lui Dumnezeu pentru responsabilitatea primită.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în vârstă de 36 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod, fiind ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13 februarie 2020.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2023, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Prezență Arhierească în Parohia Fântânele-Rus

Prezență Arhierească în Parohia Fântânele-Rus

Duminică, 3 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fântânele-Rus, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei,...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Marți, 29 august 2023, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...