Resfințirea bisericii din Parohia Trestia

nov. 3, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 3 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Trestia, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Gelu Damșa, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție.

Satul Trestia este aşezat în partea de nord-est a judeţului Sălaj, la răsărit de Valea Almaşului, şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Hida. Localitatea se întinde pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind brăzdată de un pârâu, care izvorăşte din pădurile seculare ale Poienii Spinului.

Începutul aşezării satului Trestia s-ar fi făcut pe vremea voievodului Gelu al Transilvaniei. Aici au existat dealuri împădurite cu păduri seculare de fag și de stejar și o poiană tăiată prin mijloc de un pârâu care se varsă în râul Almaș și care a fost numit Pârâul Trestiei, fiindcă, pe atunci, pe ambele maluri ale acestui pârâu, se aflau stufuri de trestie, care, pe alocuri, se mai găsesc și astăzi. Pe acest teren, situat în mijlocul pădurilor de odinioară, s-au așezat strămoșii satului Trestia, construindu-și, la început, case din bârne de lemn, cu ferestre mici, acoperite cu paie de grâu și secară.

Localitatea Trestia a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1336, sub numele de Kumlustihuc. În anul 1733, satul apare sub denumirea românească de Trestia. La această dată, localitatea Trestia avea o biserică de lemn acoperită cu șindrilă, o casă parohială, construită din bârne de lemn și acoperită cu șindrilă.

În anul 1907 biserica veche a fost demolată, urmând ca în anul 1913 să fie dărâmată și casa parohială.

Lucrările de edificare a lăcașului de cult actual s-au demarat în anul 1908 și s-au finalizat în anul 1910. Biserica este construită în formă de navă, compusă din altar, naos, pronaos și pridvor. Pridvorul nu este închis, în interiorul acestuia existând patru stâlpi groși, zidiți din piatră, care susțin turnul înalt de 17 m, ce se termină cu o cupolă acoperită cu tablă și care atinge înălțimea de 20 m. Lăcașul de cult a fost târnosit în anul 1959.

Începând cu anul 1996, Preacucernicul Părinte Gelu Damșa a fost numit preot al Parohiei Trestia, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, între anii 2010-2019, au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, iconostasul a fost restaurat, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-au montat geamuri și uși de acces, a fost realizat sistemul de încălzire pe calorifere și s-a confecționat mobilierul bisericesc. În exterior biserica a fost tencuită în terasit, acoperișul a fost recondiționat și vopsit, s-au montat jgheaburi și burlane, scările de acces au fost placate cu gresie, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, iar la intrarea în biserică a fost ridicată o copertină. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...