Resfințirea bisericii din Parohia Meseșenii de Sus

sept. 22, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 22 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Meseșenii de Sus, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare a altarului de vară, edificat în apropierea bisericii.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe domnul Laurențiu Zlăvoc, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Cormeniș, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Sorin-Liviu Gordan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit un monument al eroilor, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei străbune în cadrul celor Două Războaie Mondiale.

Localitatea Meseșenii de Sus are o vechime de peste 800 de ani, prima atestare documentară datând din anul 1213. Astfel, pe teritoriul satului s-au găsit obiecte a căror vechime a fost fixată în epocile neoliticului, bronzului şi fierului. De asemenea, s-au descoperit urmele unui turn de pază și semnalizare, de unde s-au recoltat fragmente ceramice atribuite culturilor Coțofeni, Wietenberg și dacică, iar în locul numit Valea Drăgoșeștilor s-au găsit bucăți ceramice, aparținând culturii Starcevo-Criș.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, menționăm faptul că, în anul 1785, în sat a fost construită o biserică masivă cu ziduri groase de un metru şi acoperiş de şindrilă. În anul 1875 lăcaşul de cult a fost restaurat, tot în acelaşi an fiind edificate o şcoală şi o casă pentru învăţător, punându-se, astfel, bazele învăţământului primar în această zonă. În anul 1956 a fost refăcut turnul bisericii, datorită prăbuşirii acestuia în timpul unei furtuni. În anul 1970, ca urmare a terminării activităților de reparație capitală efectuate asupra lăcașului de cult și a finalizării lucrărilor de repictare a acestuia, biserica a fost resfințită de două ori, o dată în anul 1972, iar a doua oară în anul 1998.

Începând cu anul 2014, Preacucernicul Părinte Sorin-Liviu Gordan a fost numit preot al Parohiei Meseșenii de Sus, sub păstorirea Precucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale. Astfel, între anii 2015-2019 au fost realizate următoarele lucrări: în interior soclul lăcașului de cult a fost restaurat, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, s-au refăcut instalația termică și cea de sonorizare, iar clopotele au fost automatizate. În exterior soclul și pereții bisericii au fost reparați și vopsiți cu vopsea lavabilă, șarpanta a fost înlocuită, s-a refăcut acoperișul din tablă Lindab, s-au montat jgheaburi și burlane, au fost ridicate porți și un gard de împrejmuire al lăcașului de cult din fier forjat, s-au confecționat acoperișuri din șindrilă la porțile de acces în curtea bisericii, au fost recondiționate cele două troițe și altarul de vară din curtea lăcașului de cult și a fost edificat un monument al eroilor. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...